Skip to main content
Home » Wonen » Tips voor een groenere tuin
Tuin

Tips voor een groenere tuin

Lodewijk Hoekstra (Foto: GreenWorldMedia)

Met je eigen tuin bijdragen aan een betere wereld? Ja, dat kan. Tuinman, tv-presentator en ondernemer Lodewijk Hoekstra vertelt je hoe.

Lodewijk Hoekstra

Lodewijk Hoekstra

Tuinman, tv-presentator en ondernemer

Foto: GreenWorldMedia

Waar komt jouw interesse voor groen vandaan?

“Als kind was ik gek op buiten zijn, op ravotten en slootjespringen. Ook werkte ik mee in de tuin. Groen heeft een positieve invloed op de mens en dus ook op mij. Contact met de natuur en bezig zijn met mijn handen maken mijn hoofd leeg.”

Al enige tijd zet je je in voor het thema verduurzaming. Waarom?

“Ik kreeg steeds meer inzicht in hoe de mens de wereld kapot maakt. Ook in mijn vakgebied. De tuin is een maakbare plek geworden. Dat heeft soms ook impact op het milieu. Een voorbeeld is alle potgrond en kunstmest die er nodig is voor het kweken van bepaalde planten. Ik wil het omdraaien. Niet alles investeren in de tuin, maar kijken wat de tuin kan doen om de aarde te verbeteren.”

Hoe kan een tuin de wereld beter maken?

“De grofweg vier miljoen tuinen in Nederland spelen een belangrijke rol op weg naar een klimaatbestendiger Nederland. Ze vangen regenwater op dat op een natuurlijke manier wordt gefilterd, in de grond. Dat draagt bij aan een goede bodemwaterstand in ons land.

Veel mensen zijn panisch voor onkruid, terwijl het eigenlijk juist slim is om je tuin te laten ‘verrommelen’

In een ideaal scenario bestaat elke tuin minimaal voor 60% uit groen. Meer groen in de tuin vergroot ook de biodiversiteit, waarmee het slecht is gesteld. Zo zijn we al 80% van onze vlinders kwijt en zijn op sommige plekken zelfs 75% van alle vliegende insecten verdwenen. Dat heeft ook impact op de vogelstand. Door je leefomgeving te vergroenen creëer je een, zoals ik het noem, ecologische stapsteen.”

Wat kun je in je eigen tuin doen om de biodiversiteit te vergroten?

“Veel mensen zijn panisch voor onkruid, terwijl het eigenlijk juist slim is om je tuin te laten ‘verrommelen’. Een paar brandnetels in een hoekje, rondslingerende blaadjes; ze trekken insecten aan.

Hetzelfde geldt voor een stapel groenafval die je normaal in de container gooit. Leg maar neer, dan zie je hoe er in jouw tuin een kringloop ontstaat van beestjes die weer andere beestjes aantrekken. Een klein beetje oppervlaktewater heeft met zijn geheel eigen biotoop eenzelfde effect.

Zie je tuin als een mini-natuurgebied met zijn eigen evenwicht. Ik laat de netheid ook los in mijn tuin. Plagen heb ik nooit. Zijn er luizen, dan eten de lieveheersbeestjes die wel weer op. De natuur heeft haar eigen balans.”

Voor welk groen kunnen we het best kiezen?

“Het liefst voor planten die gebiedseigen zijn en die je dus ook in de omgeving van je huis vindt. Dat is altijd goed. Plant je exoten, dan doe je weinig voor de insecten. Een meidoornboom kan een optie zijn. Die heeft een prachtige bloesem en besjes voor de vogels in het najaar.

Variatie in groen is het belangrijkst. Het mooist is het als er bijna elk seizoen iets bloeit. Vrouwenmantel in het voorjaar, geraniums in de zomer en sedum in het najaar bijvoorbeeld.”

Kan iedereen zijn leefomgeving vergroenen?

“Ja, het zit ‘m vooral in de keuzes die je maakt en niet zozeer in geld of ruimte. Met het zaaien van wilde bloemen ben je niet duur uit en draag je ook een steentje bij. Samen met wat groenafval en een schaaltje met water heb je zogezegd al een natuurgebiedje waar van alles gebeurt.

Heb je een plat dak? Overweeg dan eens om er sedum op te leggen

Op een dakterras kun je misschien wat grote potten met bloeiende planten kwijt. Heb je een plat dak? Overweeg dan eens om er sedum op te leggen. Dit vetplantje houdt water vast, wat de biodiversiteit vergroot en bovendien het riool ontlast. Op een balkon kun je in van pallets gemaakte bakken verschillende planten zetten.

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze geen groene vingers hebben. Toch is tuinieren helemaal niet moeilijk. Bovendien vergt een tuin met tegels eveneens en misschien nog wel meer onderhoud. Daarin willen veel mensen elk onkruidje dat opduikt verwijderen.”

Wat kunnen we verwachten van je nieuwe boek, dat over verduurzaming gaat?

“In ‘Groen geluk’, dat op 22 april verschijnt, vertel ik hoe we laagdrempelig keuzes kunnen maken die bijdragen aan een betere wereld. In de tuin, maar ook op andere terreinen.”

Next article