Skip to main content
Home » Voeding en Dranken » Succesgarantie bij kleine eetwissels
Eetwissel

Succesgarantie bij kleine eetwissels

Geschreven door Petra Lageman

Rigoureus je leefstijl veranderen heeft zelden succes. Gezonder eten lukt vaak beter als je kiest voor een kleine verandering om daar na verloop van tijd een volgend stapje aan toe te voegen. 

Vrijwel iedereen weet dat gezonder en duurzamer eten niet alleen beter is voor jezelf maar ook voor het milieu. De vraag is hoe je dat zo doet dat je het ook vol kunt houden. Iris Groenenberg en Marije Seves, experts van het Voedingscentrum, geven advies.  

1.

Kijk eens naar de Schijf van Vijf. Dat is een wetenschappelijk onderbouwd model dat laat zien wat de essentie van gezond en duurzaam eten is. Eten volgens de Schijf van Vijf is een duurzame manier om met vooral verse, weinig bewerkte producten alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. In elk vak van de Schijf van Vijf vind je volop gezonde én duurzame keuzes. Als je minder dierlijk en meer plantaardig eet, verlaag je de milieudruk van je dagelijks menu. 

2. 

Over gezonder eten is en wordt heel veel geschreven. Soms is die informatie ook tegenstrijdig. Je weet dan niet meer wat wel en wat niet werkt. Denk als je gezonder en duurzamer wil gaan eten eens aan een eetwissel. Daarmee maak je een stapje binnen wat je nu al eet en drinkt. Dat hoeft echt niet iets heel groots te zijn. Je kunt ook een waterijsje nemen in plaats van roomijs. Of een koekje in plaats van een donut of appelstroop in plaats van chocoladepasta. Een eetwissel kan ook zijn dat je geen groot pak chips of frisdrank neemt maar een kleinere verpakking. Een andere mogelijkheid is in plaats van vleeswaren 100% pindakaas op brood. Jij bepaalt zelf welke stapjes het beste bij jou passen. Voelt een eetwissel goed, dan kun je een volgend stapje maken. Succes motiveert! 

3.

Als we blijven consumeren en produceren zoals we dat nu doen, gaat dat ten koste van de planeet. Door een paar dagen in de week geen vlees te eten, maak je al een groot verschil. Kies bijvoorbeeld voor een vleesvervanger. Een stamppot met spekjes wordt dan bijvoorbeeld een stamppot met amandelen. Of kies voor een lekkere salade met zachte geitenkaas of peulvruchten zoals linzen of kikkererwten. Er zijn heel veel lekkere menu’s zonder vlees. Je staat daar trouwens niet alleen in. Het CBS meldde onlangs dat acht op de tien Nederlanders zegt niet meer iedere dag vlees te eten. 

4.

Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je rigoureus besluit vlees volledig achterwege te laten is dat niet per definitie gezond, tenzij je het goed vervangt. Vlees levert een aantal voedingsstoffen die je nodig hebt voor je gezondheid. Daarbij kun je denken aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12. IJzer uit vlees en vis neem je makkelijker op dan ijzer uit plantaardige producten. Als je een of meer dagen per week vegetarisch eet, kies dan op die dagen voor peulvruchten, ongezouten noten of ei en varieer daarmee. 

Next article