We drinken graag bier, maar kennen we alle feiten en fabels over de drank? Internationaal biersommelier Arvid Bergström reageert op stellingen en spijkert zo je kennis bij.
Een biersommelier is te beschouwen als een bierdeskundige. In die hoedanigheid heeft Arvid Bergström een grote passie voor deze drank.
Bier is een natuurlijk product
“Feit. De drank bestaat uit de natuurlijke ingrediënten water, mout, hop en gist. Bovendien brouwde de mens meer dan 10.000 jaar geleden ook al bier. Het was zelfs één van de bepalende factoren voor volkeren om zich ergens te vestigen; vlakbij veel graan en goede omstandigheden om de drank te maken.”
Bier matcht moeilijk met veel etenswaren
“Fabel. Wijn heeft de naam, maar eigenlijk is het juist bier dat als drank bij ontzettend veel gerechten past. Er zijn alleen al 250 verschillende soorten hop en 150 soorten gist. Er is altijd wel een passend bier.
Drink bijvoorbeeld eens een intense russian imperial stout bij een smaakvol stuk Roquefort. De zoete basis van het bier is fantastisch met het zoutige van de kaas, die door de combinatie veel romiger wordt. Minder voor de hand liggend, maar subliem: bier bij chocola. Donkere melkchocolade van 42 procent cacao is heerlijk met een dunkelweizen, een bier met een ondertoon van gekarameliseerde banaan.”
Bier is lustopwekkend
“Deels feit, deels fabel. De meeste bieren hebben deze werking niet van zichzelf. Wel is het zo dat de alcohol natuurlijk helpt om te ontspannen en om remmingen weg te nemen. Ook kunnen er ingrediënten aan worden toegevoegd die volgens sommigen gelden als lustopwekkend, zoals oesters aan de biersoort oysterstout.”
Oud bruin bier drinken helpt vrouwen bij de borstvoeding
“Fabel. Oud bruin is een calorierijk bier dat werd gezien als een power-drank die de borstvoeding zou bevorderen. Of dit zo is, weet ik niet precies, maar dit idee uit de jaren ’60 en ’70 is wel achterhaald.”
Van bier drinken krijg je een bierbuik
“Fabel. Nog steeds wordt er vaak gedacht dat je van bier drinken een buikje krijgt. Veel mensen krijgen overgewicht van te weinig beweging en doordat ze te veel energie binnenkrijgen van eten.”
Bier bevat meer calorieën dan wijn
“Zowel feit als fabel. Het hangt af van de bierstijl. Een pilsener bevat gemiddeld 40 calorieën per 100 milliliter, dat is minder dan geldt voor de meeste wijnen. Dat komt onder meer doordat wijn meer alcohol bevat. Sterkere bierstijlen zijn daardoor dus ook calorierijker.”