Skip to main content
Home » Smart Living » ‘T zonnetje (niet) in huis
Sponsored

Iedereen houdt van de zon. Het is zelfs bewezen dat de zon ons gezonder en gelukkiger maakt. Maar van een bloedhete woning of zwetend in de tuin zitten omdat er geen schaduw te bekennen is, wordt natuurlijk niemand blij. De juiste zonwering houdt het hoofd koel – letterlijk en figuurlijk.

De voordelen van zonwering gaan verder dan alleen het creëren van schaduw: “Van isolatie tot verduistering en in het geval van rolluiken ook geluidswering, inbraakveiligheid en privacy: het zijn allemaal voordelen die invloed hebben op het wooncomfort”, zegt Alex Bakker, algemeen directeur van Degalux. Daarbij draagt zonwering ook bij aan de energie-efficiëntie in huis. Het koelen van een woning is namelijk een veel grotere energieslurper dan het opwarmen van een huis. Het is in warme maanden daarom beter om warmte uit het huis te houden. Bakker: “Vooral in goed geïsoleerde woningen is het lastig om de warmte uit een woning te krijgen. Met zonwering houd je de zon juist buiten waarmee je energie – en dus kosten – bespaart op het koelen van je huis. Als je vanaf ‘s ochtends vroeg de zon zoveel mogelijk buiten houdt, scheelt dat al snel een aantal graden in huis.” 

Met zonwering houd je de zon juist buiten waarmee je energie kosten bespaart

Willem-Jan Wijnbergen, directeur-eigenaar van Degalux, vult zijn collega aan: “Met name de oostzijde van de woning wordt vaak onderschat. De ochtendzon is eigenlijk de grootste boosdoener van het opwarmen van een woning. In koudere seizoenen kun je daar juist weer gebruik van maken als natuurlijke kachel.”

Met een behagelijke temperatuur in huis, heeft dat uiteraard positief effect op het wooncomfort. Bakker voegt daaraan toe dat naast het dagelijkse leven de voordelen zich ook uiten in de nachtelijke uren: “Wat vaak wordt onderschat, is slaapcomfort. Als je goed slaapt, functioneer je privé en op werk veel beter. Ook daar speelt een aangename temperatuur, verduisteringen en geluid een rol in.”

Steek de handen uit de mouwen

Voor diegenen die zelf de handen uit de mouwen willen steken om daarbij te besparen op installatiekosten, is er de Zonweringfabriek. Het biedt de mogelijkheid om zonwering naar eigen wens samen te stellen, om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Tim Bakker bestelde er een zonnescherm met solar motor om zelf de klus te klaren.

Zijn ervaring laat zien dat je geen doorgewinterde klusser hoeft te zijn om via Zonweringfabriek zelf aan de slag te gaan. “Enerzijds was kostenbesparing een reden voor me om het zelf te doen. Anderzijds durfde ik het door de eenvoud wel aan om het zonnescherm zelf te installeren. Ik ben redelijk handig maar een beetje instructies heb ik wel nodig.” Die kreeg hij middels animaties die hem stap voor stap door de installatie heen liepen. “Dat was een groot voordeel van het zelf installeren van de zonwering: ik kijk liever video’s dan dat ik gebruiksaanwijzingen doorblader. Daarnaast zat er ook een handgeschreven handleiding bij. Je krijgt dus genoeg tools en houvast om de installatie zelf te doen.”

Nu het zonnescherm aan zijn nieuwbouwwoning hangt, heeft Bakker wel nog advies voor anderen die overwegen om zelf zonwering te installeren: “In het geval van een zonnescherm kun je kiezen tussen handbediend, elektrisch met motor die werkt op zonne-energie of elektrisch met solar motor. Bij handbediend moet je naar binnen boren om de bediening aan de muur te monteren. Een zonnescherm met solar motor is al gekoppeld. Dan hoef je het zonnescherm dus alleen maar op te hangen aan de buitenkant van de woning. Vooral voor een nieuwbouwwoning is het heel fijn om niet naar binnen te hoeven boren, in al het nieuwe stucwerk.”


Tim Bakker

Klant Zonweringfabriek

De instructies bij het doe-het-zelfpakket waren volgens Bakker gedetailleerd genoeg om efficiënt aan de slag te gaan. “De animaties lopen je stap voor stap door de installatie heen. Via een inhoudsopgave kun je stappen ook opnieuw bekijken. Dat werkt heel fijn. Daardoor hoef je niet door een ellenlange video heen te navigeren.”

En dat zonder dat er ook maar een monteur een stap over de drempel hoeft te zetten. Toch was er wel een obstakel waardoor doe-het-zelf eerder doe-het-samen werd: “Het product is best zwaar. Voor een zonnescherm heb je wel echt twee personen nodig om het te ondersteunen tijdens de montage. In mijn geval was het zonnescherm vier meter lang; dat red je niet om in je eentje te tillen. Ik zou adviseren om een goede vriend – of eigenlijk een sterke vriend – te vragen om te helpen.”

Bakker woont in een nieuwbouwwoning, wat de behoefte voor een zonnescherm vergrootte: “De woning is heel goed geïsoleerd en de tuin zit op het zuiden,” schetst hij, “dus als de zon schijnt dan warmt het zó hard op dat je echt met de gordijnen dicht binnen moet zitten om het koel te houden. Dat is geen doen. De warmte krijg je er echt niet uit. Het zonnescherm maakt een groot verschil. Daarnaast is het ook gewoon gezellig om er buiten onder te zitten. Het zorgt voor een nieuw ‘plekje’.”

Next article