Skip to main content
Home » Slim Wonen » Slimme zonnekracht en zekerheid: de opkomst van thuisbatterijen
Sponsored

Met zonnepanelen op het dak draag je bij aan een duurzame toekomst. Toch wordt de door jou opgewekte zonne energie vaak niet optimaal benut. Een thuisbatterij kan daarbij helpen. Paul Schellekens legt uit waarom een thuisbatterij stabiliteit en zekerheid biedt voor de lange termijn.

Welke voordelen heeft een thuisbatterij?

“Veel mensen met zonnepannelen op het dak zijn overdag niet thuis. Wanneer de zon schijnt, wordt dus het minst verbruikt. Daarmee geef je gemiddeld 70 procent van de zonne-energie weg aan het net. Een thuisbatterij helpt om overdag zonne-energie op te slaan, zodat wanneer je energie nodig hebt dat beschikbaar is. Het geeft je controle over je zonne-energie. Dat maakt je een stuk onafhankelijker van het net. Je bespaart er ook nog eens mee op je
energierekening.”

Hoe werkt een thuisbatterij precies?

“Iedere thuisbatterij heeft een ‘brein’ die meet wanneer energie wordt teruggeleverd aan het net, om dat vervolgens te voorkomen. Wanneer energie nodig is, komt dat automatisch uit de batterij. In combinatie met een dynamisch energiecontract kun je automatisch de thuisbatterij op goedkope momenten energie laten inkopen, en duurder laten verkopen. Zo verdien je geld met je thuisbatterij. De installatie van een thuisbatterij is een kwestie van ‘set and forget.’ Alles gebeurt automatisch.”

Een thuisbatterij klinkt als een oplossing die past bij de huidige tijdsgeest: stijgende energieprijzen, de energietransitie…

“We merken dat er veel onzekerheid is bij de consument. Denk aan heffingen, het prijsplafond dat eraf gaat, steeds minder vaste contracten voor mensen met zonnepanelen. Met een thuisbatterij zorg je juist voor stabiliteit op de lange termijn.”

Wat is de rol van thuisbatterijen in de energietransitie die we samen ingaan?

“Je ziet een toenemende instabiliteit op het energienet. Ons energienet kan de snelheid van de energietransitie niet aan op dit moment. Dus als er ‘s avonds een hoop elektrische auto’s opladen en overdag zonnepanelen energie terugleveren aan het net, geeft dat een enorme onbalans. Thuisbatterijen helpen bij het creëren van een balans.”

Hoe werkt de energiesimulatiesoftware van Accuselect en hoe helpt dat bij een op maat gemaakt advies?

“Thuisbatterijen zijn technisch vrij complexe producten. Er zijn veel soorten, groottes en merken op de markt. Het is een investering die je voor een lange termijn profijt zal geven. Dus de afweging welke thuisbatterij je neemt, is essentieel. Daarvoor gebruiken we een energiesimulatie-tool om te kijken welke batterij goed past bij je huishouden en energieprofiel. Daarin neemt de tool ook toekomstige verduurzamingsplannen mee, zodat een thuisbatterij ook echt mee kan ‘groeien’ met je energieprofiel. Je kunt ook klein beginnen en het later uitbreiden.”

Meer informatie

Je kunt binnen 1 minuut berekenen hoeveel jij kunt besparen met een thuisbatterij via de website van Accuselect.

Next article