Skip to main content
Home » Slim Wonen » Hybride warmtepompen: een kijkje in de ontwikkelkeuken
Sponsored

Vanaf nu gaan de productiebanden lopen met hybride warmtepompen, voorzien van zelf ontwikkelde techniek. Installateurs kunnen dus meters gaan maken. Haalbaar, betaalbaar, en in massaproductie. Technisch directeur van Intergas Peter Cool vertelt over de visie en strategie.

In 2023 moeten de eerste 30.000 nieuwe modellen van hybride warmtepompen van de band rollen. De hybride warmtepomp is niet onomstreden, maar volgens Cool wel de voornaamste route om nu meters te kunnen maken in de energietransitie. Of het nu een eind- of een tussenstation is. Elk route in transitieland moet en kan bewandeld worden, is zijn credo. Ook binnen de muren van Intergas bieden ze oplossingen aan die volledig elektrisch zijn, en voeren ze ook proeven uit met waterstoftoestellen. “Technisch gezien kan er veel. Maar ik hecht er wel waarde aan om vooral de realistische paden te bewandelen.”  

Doorbraak hybride  

De ketel/warmtepomp-hybride is het warme broodje van vandaag, dat op dit moment tegen relatief geringe kosten snel effect sorteert in aardgasverbruik, CO2-reductie én de energierekening. “Haalbaarheid in beschikbaarheid van materialen en installatiecapaciteit, én betaalbaarheid voor consumenten zijn voor ons heel belangrijk. De beperkingen van de stroominfrastructuur is een grote beperking om nu even miljoenen huishoudens all-electric te gaan verwarmen. Ik reduceer liever voor veel mensen op een goedkope manier het gasverbruik met tachtig procent, dan voor veel geld voor een paar mensen voor honderd procent.”  

Normering  

Zoals het er nu voor staat wordt de hybride route vanaf 2026 écht een hardloper. De overheid wil dan via normering afdwingen dat elke ketelvervanging, en dat waren er afgelopen jaar 431.000, gepaard gaat met een duurzame stap in de vorm van minimaal een hybride warmtepomp. De rekensom leert dat in een normale vervangingscyclus op basis van levensduur je dan in twintig jaar alle ruim 7,2 miljoen gasketels in Nederland hebt afgevinkt. “In die jaren gaan we nog veel verbeteren aan de toestellen. We hebben ook twintig jaar aan de HR-ketel gesleuteld”, stelt Cool.  

Volledig elektrisch  

All-electric warmtepompen zijn prima voor de nieuwbouw omdat daar de warmtelast en daarmee de belasting van het net laag is. De grote massa van de bestaande woningen is daar nog niet klaar voor, stelt Cool. “We kunnen miljoenen huishoudens ook niet opzadelen met dure isolatiemaatregelen en nu nog prijzige techniek.” Maar los van de kosten en praktische haalbaarheid; het verzwaren en uitbreiden van het elektranet gaat in zijn ogen onnodige tijd kosten. Theoretische dromerij noemt Peter Cool de gedachte dat heel Nederland wel eventjes elektrisch kan gaan stoken. “Even los van het vermogen. Denk eens aan de plek van een tapwatervat van minimaal 200 liter. Ook hierin moeten we nog stappen zetten.”  

Eigen techniek bouwen  

“Als je techniek in handen hebt, kun je zelf de bestemming bepalen.” Een quote waar Cool bij leeft. Eén van de pijlers onder de Intergas-filosofie is onafhankelijkheid. “Wanneer we een toestel assembleren op basis van de techniek van anderen, zitten we in de greep van onze toeleveranciers. We zien vandaag de dag wat dit tot gevolg heeft. Wij willen zelf aan de basis staan van onze techniek. Daarom ontwikkelden we de eigen warmtewisselaar voor onze HR-ketel, naar onze eigen specificaties. Hierdoor staan we nu aan de wieg van onze eigen elektronica en onze eigen software voor de hybride.” 

Nog compacter  

Middels verschillende integraties wil Intergas ook de prijs van een geïnstalleerde hybride laag houden. Zo houdt Intergas vast aan de vorig jaar geschetste kostenreductie van een geïnstalleerde hybride warmtepomp in 2030. Cool trekt de vergelijking met de introductie van de HR-ketel die ontwikkeld werd na de oliecrisis van 1974 en 1978. De eerste modellen waren fors duurder, installateurs en consumenten waren kritisch, maar de roep om energiebesparing was ook groot. Het aardgas kostte maar liefst een gulden per kuub. Tien jaar na introductie waren er pas 30.000 verkocht. Pas dik in de jaren negentig werd de hoogrendementsketel mainstream. “Nu loopt Nederland wederom voorop. Nu ook is er kritiek. We zijn een gidsland in hybride, want veel Europese landen gaan volgen. We zijn als branche verplicht om onszelf technisch te blijven verbeteren en een volumemarkt te kweken. De geschiedenis herhaalt zich, alleen dan veel vlotter.” 


Peter Cool

Technisch directeur Intergas

Next article