Skip to main content
Home » Slim Wonen » Energieneutraal wonen: glashelder uitgelegd
Slim Wonen

Energieneutraal wonen: glashelder uitgelegd

Waarom is het belangrijk om je woning te verduurzamen?

Zo’n 30 procent van alle broeikasgassen in Nederland wordt uitgestoten in de gebouwde omgeving. Dit gebeurt dus door huishoudens en bedrijven. Het is daarmee een belangrijke sector om energie te besparen en meer duurzame energie te gebruiken.

Wat houdt een energieneutraal huis in en wat heb ik daar globaal voor nodig?

Energieneutraal betekent dat je alle energie die je nodig hebt zelf duurzaam opwekt. Waarschijnlijk gaan veel huizen van aardgas over op een combinatie van warmtepompen (in allerlei soorten en maten) en infraroodpanelen, koken op inductie en 20 tot 22 zonnepanelen. Mensen met een eigen dak en een energierekening boven de 150 euro per maand kunnen veelal zonder hogere maandelijkse lasten de overstap maken. Naast overgaan naar all-electric oplossingen en zo veel mogelijk duurzame energie opwekken op het eigen oppervlak blijft het natuurlijk raadzaam om ook zo veel mogelijk energie te besparen. 

Wat is het verschil tussen all-electric en energieneutraal?

All-electric houdt in dat je geen gas meer verbruikt, alleen elektriciteit. Als je alle elektriciteit die je daarvoor nodig hebt ook nog eens zelf opwekt, dan ben je energieneutraal.

Moet mijn huis volledig geïsoleerd zijn voordat dit energieneutraal gemaakt kan worden?

Voor het verduurzamen (en zeker voor het energieneutraal maken) van een woning is het van belang dat de basisisolatie op orde is. Voor warmtepompen en infraroodpanelen is in ieder geval goed dubbel glas noodzakelijk. Dat betekent dat het dubbel glas overal intact is, zonder barsten, kieren of gaten. Het hoeft geen ‘triple glas’ te zijn. Het is fijn en comfortabel om ook de spouwmuur en de vloer op de begane grond isoleren, als er bijvoorbeeld een kruipruimte is. Voor 2.000 tot 2.500 euro heb je dat gedaan en dat betaalt zich altijd uit in comfort en een lagere energierekening. Het is dus wenselijk om dat te doen, maar niet altijd noodzakelijk.

Hoe kom ik erachter of ik overal dubbelglas heb?

Of je enkel, dubbel, HR++ glas of triple glas hebt, staat in een aankoopbrochure, een bouwkundig rapport of de facturen van verbouwingen. Ook kun je het zelf checken, door het glas van je ramen te bekijken. Zie je één glasplaat? Dan heb je enkel glas. Zie je twee glasplaten met een aluminium strip ertussen? Dan heb je gewoon dubbel glas of HR++ glas. Het verschil hiertussen is lastig te zien. Soms staan er duidelijk leesbaar de letters HR++ in de aluminium strip. Geen letters te zien? Doe dan de check met een brandende aansteker of lucifer. Hou deze voor het glas en kijk schuin op het glas. Bij dubbel glas zie je vier vlammetjes van dezelfde kleur in het glas gespiegeld. Als de tweede of derde vlam een andere kleur heeft, dan heb je HR++ glas. Drievoudig (triple) glas herken je aan dat je 3 glasplaten met daartussen ruimte ziet.

Wat is het verschil tussen een volledige warmtepomp en een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is lucht-water warmtepomp met een klein vermogen die samen werkt met je cv-ketel. In de buurt van je ketel hangt een binnenunit (kleiner dan een cv-ketel). Buiten staat een apparaat (buitenunit) dat lijkt op een airco. Er zijn inmiddels ook kleine (hybride) warmtepompen die geen buitenunit hebben maar ventilatielucht en/of buitenlucht via dikke luchtkanalen gebruiken. Als het buiten warmer is dan 5 graden dan verwarmt de warmtepomp je woning en als het kouder wordt dan doet de CV-ketel dat. Het warme tapwater wordt altijd door de CV-ketel opgewarmd. 

Hoeveel kost het gemiddeld om een woning energieneutraal te maken?

Een gemiddelde rijtjeswoning of kleine twee-onder-een-kap woning met goed dubbel glas (al dan niet huur) is betaalbaar energieneutraal te maken. Gemiddeld kost dit netto zo’n 30.000 euro. Dat is veel geld. Het is echter ook wat veel mensen normaal gesproken de komende 10-15 jaar uitgeven aan energie. Dus als je dat bedrag naar voren haalt (een deel subsidie, een deel lening, misschien een deel spaargeld), dan kun je deze investering doen. En als je het grootste deel zou lenen, kun je dat in 10 tot 15 jaar terugbetalen voor hetzelfde maandbedrag als je kwijt zou zijn aan energie. Na die 10 tot 15 jaar gaan je maandlasten flink omlaag.

Zijn er subsidies of leningen voor het verduurzamen van je woning?

Ja, die zijn er zeker. Er zijn verschillende banken die een groene/duurzame lening aanbieden. Daarnaast bestaan er subsidies op verschillende niveaus (rijk, provincie en gemeente) die je kunt aanvragen als je bijvoorbeeld een warmtepomp wilt aanschaffen. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op thuisbaas.nl en/of urgenda.nl

Next article