De meeste honden en katten krijgen ze: vlooien. En dat jeukt. Diergezondheidscentrum De Limes in Maarssenbroek adviseert onder meer milieuvriendelijke vlo en mijt omgevingsspray tegen vlooien en mijten.
Een vlo is een parasitair insect. Wat doen ze precies?
“Vlooien zijn parasieten, die leven ten koste van een ander”, vertelt dierenartsassistent Laura van der Beek.Vrouwtjesvlooien drinken bloed van hun gastheer, de hond of kat, om zich voort te planten. Ze paren en leggen eitjes (zo’n 50 per dag). De eitjes drogen op en vallen van het dier af. Via onze kleiding komen de eitjes vervolgens ook op plaatsen waar het huisdier nooit komt. De eitjes komen uit, waarna de larven zich verpoppen.
De poppen kunnen twee maanden tot een jaar blijven liggen. Ze komen uit onder invloed van uitgeademde lucht, lichtonderbreking, warmte en trillingen. Dus als een dier langsloopt, komt de pop uit en de jonge vlo springt op het huisdier om zich met bloed te voeden. En dan begint de cyclus van voren af aan.”
Wanneer krijgen dieren vlooien?
“Vlooien springen op de dieren wanneer ze er langs lopen. Maar als een vlo eenmaal op een gastheer zit, springt hij niet gauw over op een ander dier. Hij zit immers op een geweldig buffet van bloed, waarom zou hij overspringen? Het gebeurt soms wel bij honden en katten die erg dicht op elkaar zitten, bijvoorbeeld in de mand.”
Welk huisdier vinden vlooien het prettigst?
“Vlooien zitten het meest op honden en katten. Het ene dier is er gevoeliger voor dan het andere. Een kat die op 8 hoog woont, kan ook vlooien krijgen via kleding/spullen van de eigenaar, die ergens vandaan komt waar wel vlooien zijn. Egels staan bekend om hun parasieten (vlooien en teken), dus heb je een kat die alleen in de tuin komt, maar waar ook af en toe een egel wandelt, dan is de kans groter dat een ‘tuinkat’ vlooien krijgt. Konijnen met vlooien komen nauwelijks voor.”
Dieren krabben als ze vlooien hebben. Zijn er nog meer signalen, die duiden op vlooien?
“Jeuk is hét signaal voor vlooien, maar als de hond of kat geen jeuk heeft, wil dat niet zeggen dat ie geen vlooien heeft. Sommige dieren zijn allergisch voor vlooienspeeksel, die kunnen zich na één vlooienbeet tot bloedens toe openkrabben. Maar er zijn ook dieren, bij wie het krioelt van de vlooien, maar die ogenschijnlijk nergens last van hebben.”
Als je vlooien niet bestrijdt, kan een vlooienplaag ontstaan. Komt dat vaak voor?
Een vlooienplaag ontstaat als je je huisdier niet of niet goed behandelt. Uitgangspunt is dit: zitten er vijf volwassen vlooien op je dier, dan betekent dat 95 vlooien in het stadium ei-larve-pop, in de omgeving. Vlooienplagen komen geregeld voor. De behandeling vergt tijd en geduld.”
Hoe bestrijd je vlooien en vlooienplagen?
“Het beste is voorkomen dat vlooien zich in de vacht van je hond of kat voortplanten. Dat kan door alle honden en katten in huis regelmatig te behandelen. Dierenartsen hebben verschillende anti-vlooienmiddelen, die allemaal effectief zijn.
Het gevolg is dat de vlooien doodgaan of steriel worden. Er zijn sprays, vooral voor pups en kittens. Daarnaast vlooienbanden, pipetjes en tabletten, die je om de zoveel weken toedient. Is er toch een plaag in huis, dan moet je de behandelde dieren op alle plekken door het huis laten lopen, want springt een jonge vlo dan op het dier, dan gaat het vervolgens dood.
Verder sprayen met een milieuvriendelijke omgevingsspray om de eitjes en larven te doden en veel stofzuigen. Én de honden- en kattenkleedjes wassen. Ook de ligplekken, zoals een vensterbank met sop afnemen en vergeet de auto niet te stofzuigen. Deze werkwijze moet je wel drie maanden volhouden, om de besmetting (aanwezigheid van eitjes, larven en poppen) zo klein mogelijk te maken.”