Geleidehonden zijn voor veel mensen met een beperking onmisbaar. KNGF Geleidehonden, legt uit hoe een pup zich tot volwaardig geleidehond ontwikkelt en waarom pleeggezinnen daarin een essentiële rol spelen.
Waarom zijn geleidehonden zo onmisbaar?
“De missie van KNGF Geleidehonden is om zoveel mogelijk mensen met een beperking te helpen aan meer bewegingsvrijheid, vertelt Ingrid Nijman, Hoofd Puppy- en Pleeggezinnenzorg bij KNGF Geleidehonden”. “Een geleidehond geeft die vrijheid, in de breedste zin van het woord. Onze blindengeleidehonden helpen een visueel beperkt persoon van A naar B te komen.”
Onze assistentiehonden helpen mensen in een rolstoel zelfstandiger te leven. Onze autismegeleidehonden zijn er om gezinnen met autistische kinderen meer bewegingsvrijheid te geven door de kinderen mentaal te steunen binnen- en buitenshuis.
En onze buddyhonden zorgen ervoor dat mensen met een posttraumatische-stressstoornis zich weer in een sociale omgeving durven te begeven. Onze honden zijn echt de steun en toeverlaat van deze personen.”
Hoe komen jullie aan de puppy’s?
“De 200 KNGF-pups die jaarlijks geboren worden, fokken we bijna allemaal zelf. Het is belangrijk voor onze honden om een goede start te maken. Op deze manier kunnen we selecteren op de gezondheid en specifieke karaktereigenschappen van honden.
De pups worden onder onze begeleiding geboren bij de fokgastgezinnen thuis. Vervolgens blijven ze ruim zeven weken bij het gezin, dat zorgt voor de beste start en een stabiele, huiselijke omgeving voor de moederhond en pups. In deze weken worden ze goed verzorgd, zodat ze als gezonde pups naar hun pleeggezinnen kunnen.”
Hoe houden jullie de honden gezond?
“Regelmatig komt er iemand van KNGF Geleidehonden langs om te kijken hoe het gaat. Daarnaast leveren wij zelf de benodigde hondenspullen en -voeding aan zowel de fokgastgezinnen als de pleeggezinnen. De juiste voeding is ontzettend belangrijk voor de jonge honden.
Onze honden zijn Labradors, Golden retrievers en Duitse Herders en vallen onder de grotere rassen. Die honden groeien als pup snel, in het begin wel een kilo per week. Daarom gebruiken wij speciaal commercieel voer dat is afgestemd op honden die in hun jeugd snel groeien; de large breed variant.
Ook geven wij voer aan de moederhonden dat is afgestemd op de drachtige en later lacterende teef. We werken met een kwalitatief hoogwaardig voermerk dat de juiste hoeveelheden vitamines, mineralen en calcium gebruikt. We doen er alles aan om de gezondheid van onze honden zo optimaal mogelijk te houden, zodat ze zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.”
Hoe vindt KNGF Geleidehonden een geschikt pleeggezin?
“Iedereen die belangstelling heeft om zich als pleeggezin aan te melden, kan via onze website een formulier invullen. Wij selecteren vervolgens de geschikte gezinnen.
De gezinssamenstelling maakt niet uit, maar we plaatsen in principe geen hond bij een gezin met kinderen onder de vier jaar. Ervaring met honden is niet per se nodig. We hebben een e-learning programma waar alle benodigde informatie te vinden is. Wat we belangrijker vinden: zijn mensen écht gemotiveerd om een jaar lang tijd en energie in de pup te steken?
We zoeken naar gezinnen waarvan in ieder geval één persoon niet of nauwelijks buitenshuis werkt, want het grootste deel van de week moet iemand bij de pup zijn en hem helpen socialiseren. Hebben we een geschikt gezin gevonden, dan gaan we bij ze op bezoek. We bespreken de verwachtingen en nemen de bijzonderheden door. Zijn we overtuigd? Dan wordt daar binnen afzienbare tijd een pup geplaatst!”
Waarom is het pleeggezin zo belangrijk voor de hond?
“De tijd in het pleeggezin vormt de basis voor het verdere leven van de hond. Die moet eerst volwassen worden en alle basisvaardigheden leren voordat hij getraind kan worden. Denk aan zindelijk worden, basiscommando zitten en niet bedelen.
Het is ook belangrijk dat de hond opgroeit in een gezinssituatie. Uiteindelijk komt de hond vaak ook weer bij een gezin terecht waar hij niet alleen geleidehond is, maar ook gezinshond. Daarnaast vragen we het pleeggezin om met de hond op pad te gaan, om dingen te ontdekken.
Ze laten de hond wennen aan onder andere het openbaar vervoer, winkels en andere mensen en dieren; alles waar hij in zijn latere leven als geleidehond ook mee in aanraking kan komen.
Dit proces, de socialisatie, gebeurt in nauwe samenwerking met een KNGF-instructeur. Deze komt regelmatig bij het gezin langs, kijkt hoe het gaat, geeft adviezen en helpt waar nodig. De puppypleeggezinnen zijn voor ons van groot belang. We zouden niet succesvol zijn zonder hun intensieve en toegewijde zorg en we zijn dan ook altijd blij met nieuwe aanmeldingen!”
Wat gebeurt er als de tijd bij het pleeggezin erop zit?
“De pup blijft zo’n 14 maanden bij het gezin. Daarna vindt er een medische keuring en stadsevaluatie plaats. Een instructeur gaat met de hond op pad en kijkt hoe hij zich in de stad gedraagt. Samen met de bevindingen van het pleeggezin over zijn gedrag binnenshuis bepalen we of hij eraan toe is om de opleiding als geleidehond te beginnen.
Zodra de hond bij ons is, bekijken we welke carrière het beste bij hem past. Wordt hij een blindengeleidehond, assistentiehond, autismegeleidehond of buddyhond? De training hiervoor duurt drie tot acht maanden. Daarna vindt matching met de cliënt, de geleidehondenbaas, plaats.
Daarbij kijken we naar het profiel van zowel de hond als de cliënt. Passen ze qua karakter bij elkaar? Heeft de cliënt ervaring met geleidehonden? Wil hij liever een hond met pit, of juist een hele relaxte? Reist hij veel met het openbaar vervoer? We proberen de beste match te vinden!”
Ziet het pleeggezin de hond daarna nog?
“Vaak wel! Contact is niet verplicht, maar zeker mogelijk. In veel gevallen hebben de pleeggezinnen contact met de geleidehondenbaas. Vaak komt die daar nog over de vloer of wordt de hond daar ondergebracht tijdens een vakantie.
Soms is het cirkeltje zelfs nog mooier rond. Als de geleidehond zo’n acht jaar is, met pensioen gaat en wellicht niet bij zijn huidige eigenaar kan blijven, kan het pleeggezin de hond weer terug in huis nemen.
Dat bepaalt KNGF Geleidehonden gezamenlijk met de cliënt. Als de hond niet meer bij de cliënt of het pleeggezin terecht kan, zoeken we gezamenlijk naar een goed adoptiegezin waar hij zijn laatste jaren kan doorbrengen. Het zijn natuurlijk ontzettend fijne honden en iedereen is dankbaar om zo’n hond zijn laatste jaren in huis te hebben.”