Honden horen niet achter de tralies. Daarom helpt Stichting Dutch Cell Dogs asielhonden geschikt te maken voor herplaatsing in een gezin. Via een uniek en succesvol concept, waarin de honden in Nederlandse instellingen met gedetineerden een trainingsprogramma doorlopen.
Elkaar helpen
Dutch Cell Dogs houdt van honden en van mensen. Ook als ze een tijdelijk buiten de samenleving staan. Iedere hond en ieder mens verdient een tweede kans. Vanuit deze gedachte is het concept van Dutch Cell Dogs in 2007 ontstaan: Een gevangene traint een lastige hond tot fijne gezinshond en traint in wezen zichzelf.
Acht weken lang werkt de gedetineerde met een moeilijk plaatsbare asielhond onder begeleiding van de instructeurs van de stichting. Dit gebeurt in groepen van zes gedetineerden met ieder een ‘eigen’ hond. Het resultaat mag er zijn: De honden veranderen in stabiele gezinshonden en komen daar door sneller achter de tralies vandaan. En dat niet alleen: deze methode heeft ook effect op ‘hun tijdelijke bazen’.
De gedetineerden ontwikkelen betere communicatieve en sociale vaardigheden en het heeft naar verwachting een positief effect op hun welbevinden, zelfbeeld en vertrouwen in de omgeving. In 2016 viel Stichting Dutch Cell Dogs met dit concept in de prijzen. In dit jaar mochten zij de Redemption and Justice Award in ontvangst nemen. Een prijs voor partijen die zich inzetten om verandering te realiseren in het leven van mensen die in aanraking zijn of waren met justitie.
Asielhonden
De asielhonden hebben vaak gedragsproblemen. Tijdens de training bloeien ze helemaal op. In het unieke trainingsprogramma leren de honden alle basisoefeningen, ze leren weer om mensen te vertrouwen en ze leren weer hoe het is om liefde te krijgen.
Met een uitstroompercentage van ruim vijfennegentig procent hebben inmiddels honderden honden die hebben deelgenomen aan de training, een liefdevol nieuw thuis gekregen. Dit jaar trainde Dutch Cell Dogs al haar 500e asielhond.
Positief gedrag wordt beloond
Tijdens de trainingen wordt gebruikgemaakt van de clickertrainingsmethode. Deze methode is gefundeerd in de gedachte dat de trainer uitsluitend het positieve gedrag van de hond benadrukt. Ongewenst gedrag wordt genegeerd.
Hierdoor richt de hond zich alleen op wat hij goed doet en zal hij dit gedrag herhalen. Het opmerkelijke is dat deze methode niet alleen positief blijkt af te stralen op de honden, maar ook een groot effect heeft op de gedetineerden, die zich in de honden en hun positie herkennen. De Universiteit van Amsterdam voert momenteel onderzoek uit naar de effectiviteit van de Dutch Cell Dogs-methode in theorie en praktijk.
Help jij honden helpen?
Om nog meer honden te kunnen helpen is Dutch Cell Dogs onder andere afhankelijk van donaties, giften en ondersteuning van vrijwilligers. Help ons honden te helpen naar een hervonden, sociaal leven.
Voor drie euro per maand help jij een hond, ga snel naar www.dutchcelldogs.nl. Ook bedrijven kunnen helpen, er zijn diverse corporate partnership mogelijkheden, maar ook een workshop, teambuildingsactiviteit of demonstratie behoort tot de mogelijkheden om te steunen.