Skip to main content
Home » Kennis & Cultuur » Iedereen kan cultuur maken!
Kennis en Cultuur 2017

Iedereen kan cultuur maken!

De afgelopen maand stond in het teken van iktoon, een campagne om meer aandacht te vragen voor amateurkunst. 1 juli wordt de winnaar van de Gouden C bekend gemaakt en dit zijn de genomineerden.


De afgelopen maand stond in het teken van iktoon, een campagne om meer aandacht te vragen voor amateurkunst. Verspreid door heel Nederland werden op meer dan duizend locaties voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen bij culturele instellingen gehouden.

De uitreiking van de Gouden C, de cultuurprijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie, vindt plaats tijdens de afsluiting van de iktoon maand in de Westergasfabriek te Amsterdam. Cultuur is meer dan een expositie in een museum of een opera in een theater. Cultuur is overal, cultuur leeft! En dat is precies wat het Fonds voor Cultuurparticipatie met de Gouden C uit wil dragen. Cultuur is voor jong en oud en iedereen kan actief meedoen.

Cultuur is meer dan ballet, opera en musea

Veel mensen denken bij kunst en cultuur aan ballet, opera, een pianoconcert of musea. Maar cultuur is veel meer dan dat. Ook wie een beat produceert, een bijzonder ambacht uitoefent, mooie sieraden maakt of met een schoolklas of  ouderen een koor of orkest vormt, is bezig met kunst en cultuur.

Die grote verscheidenheid komt terug in de door het Fonds ondersteunde projecten die dit jaar zijn genomineerd voor de Gouden C: Thuis in Hoogeveen van Loods 13, MO Adventure van Metropole Orkest, Mohamed Yusuf Boss en Urban House Groningen, Grutte Pier fan Kimswert van PeerGrouP en Kinderen aan Zee van Artiance.

Innovatie, impact en inspiratie

Bij de uitreiking van de Gouden C draait het niet om ‘nieuwe’ of ‘oude cultuur’. “Cultuur moet innoveren, inspireren en impact hebben”, stelt de jury. “Je moet het gevoel hebben dat je erbij moét zijn, dat je het niet mág missen.”

Het wordt een lastige keuze want alle vijf de projecten laten zien dat ze op een bijzondere manier mensen betrekken bij cultuur maken. Allemaal voegen ze iets toe aan de samenleving, vertellen een verhaal en of helpen deelnemers verder. Ze laten zien dat iedereen mee kan doen aan kunst en cultuur!

https://www.youtube.com/watch?list=PLg0k0XnS3qNh4mrE2Y-oPdCUd4vpng4mr&v=0aadQbPKSH0

1. Mohamed Yusuf Boss

De moeder van Mohamed Yusuf Boss vluchtte met vijf kinderen uit Somalië. Urban arts talent Mohamed zette, met begeleiding van kunstenaars binnen en buiten de hiphop scene, haar reis om in de danssolo Shan en de groepschoreografie Saddex.

De groepschoreografie werd uitgevoerd door dansers en docenten van Urban House Groningen. De solo Shan was onder meer te zien tijdens de theateravond van Summer Dance Forever in Amsterdam. Zowel de solo als de groepschoreografie maakten deel uit van Urban Sources, een nieuw evenement van Urban House Groningen.

2. Mo Adventure

Harmonieën, fanfares en brassbands (HaFaBra’s) hebben een tekort aan goede jazz- en poparrangementen. Bijkomend probleem is dat de jongere generatie (zowel publiek als spelers) dreigt af te haken als verenigingen niet bij de tijd blijven. Om hier verandering in te brengen, besloot het Metropole Orkest  zijn toparrangementen via een app toegankelijk te maken voor HaFaBra’s.

De composities zijn bovendien zo bewerkt dat ze door iedereen kunnen worden gespeeld. Ook coacht het orkest, onder meer via speciale clinics, de verschillende instrumentgroepen en de dirigenten van de orkesten. De app biedt toegang tot het audiomateriaal, korte instructiefilmpjes en bladmuziek per partij.

3. Grutte Pier fan Kimswert

Een boerinnenkoor, een familiedag, een leger, de Griene Tsiis kaasmaakwedstrijd, een landmark en een voorstelling. Locatietheatergezelschap PeerGroup heeft het verhaal van Grutte Pier fan Kimswert, de legendarische 16e-eeuwse Friese vrijheidsstrijder, verwerkt tot een grootschalig openluchtspektakel.

De meeslepende tragedie over het leven en de missie van Grutte Pier werd uitgevoerd door een Friese topcast, het Grut Frysk Boerinnenkoor en het rebellenleger De Arumer Zwarte Hoop. Tachtig boomstammen vormden een imposant decor vol vuur, rook, Friese paarden, een waterkanon en oersterke strijders.

Bij dit project werden de inwoners van Kimswerd nauw betrokken. Met als resultaat dat het verhaal van Grutte Pier weer springlevend is. De inwoners van Kimswerd kunnen trots zijn op hun dorp.

4. Thuis in Hoogeveen

Zeven theatermakers van Loods 13 hebben met eenentwintig Syrische nieuwkomers de voorstelling ‘Thuis in Hoogeveen’ ontwikkeld. In nauwe samenwerking met de gemeente Hoogeveen wordt dit project onderdeel van de inburgering van deze nieuwkomers.

De Syriërs gaven, onder leiding van de theatermakers, de voorstelling zelf vorm. Tijdens het proces verbeterden zij hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur en maakten zij kennis met hun buurtbewoners.

Het was een voorstelling waarin mensen elkaar beter leren kennen door samen aan tafel te gaan en verhalen uit te wisselen. Nieuwe voorstellingen, dit keer een coproductie met het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni, zijn vanaf 15 september te zien in Groningen.

5. Kinderen aan Zee

Vijftig kinderen tussen de 9 en 12 jaar en vijftien professionals uit de kunst, techniek, welzijn en onderwijs werkten een week samen op locatie aan een unieke kunstzinnige uitdaging. Het project was bedoeld voor kinderen die vanwege de financiële situatie van hun ouders niet op vakantie kunnen gaan.

Vorig jaar waren er Kinderen aan Zee projecten in Alkmaar, Arnhem, Purmerend en Hoofddorp. In Alkmaar werd voor het eerst ook een XL-versie voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar gehouden.

De ‘kunstzinnige uitdagingen’ werden per locatie vastgesteld en varieerden van het realiseren van een zelfvoorzienend vakantieparadijs, het bouwen van een schip tot zelfs een filmpremière. Lokaal werkte de organisatie samen met het Jeugdcultuurfonds, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, Stichting de Vrolijkheid en lokale sponsoren.

Meer info:

Cultuur maakt iedereen

Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert het meedoen aan cultuur. Iedereen verdient de kans om op zijn of haar eigen manier met cultuur bezig te zijn. Op school en in de vrije tijd. Cultuur maken geeft plezier, brengt mensen samen en maakt de verhalen van ons allemaal zichtbaar.

Wat doet het fonds voor cultuurparticipatie?

Heeft verschillende subsidieregelingen voor cultuureducatie (in het onderwijs) en cultuurparticipatie (in de vrije tijd).
Geeft advies en helpt projecten verder met de ontwikkeling van ideeën. Op het online magazine delen zij inspiratie door interviews, columns, fotoreportages en nog veel meer.

Het Fonds zet cultuurmakers in de spotlight door o.a. het uitreiken van de Gouden C en ze ondersteunen de campagne iktoon.

www.cultuurparticipatie.nl

Next article