In particuliere woon-zorgconcepten kunnen ouderen hun eigen leven voortzetten op een inspirerende locatie. Professionele zorg wordt gecombineerd met service en uiteenlopende activiteiten. “Ik zie mijn moeder weer opbloeien.”
Je oude dag doorbrengen op de manier zoals jij dat wilt. Zolang mogelijk leuke dingen blijven doen, regie houden over je eigen leven. We willen het allemaal, maar wie zorgbehoeftig wordt kan op een gegeven moment op het punt komen te staan dat thuis wonen niet meer gaat. “Ouderen met een intensieve zorgvraag willen comfortabel blijven leven”, vertelt Erik van den Boom, directeur bij Domus Valuas. Op unieke locaties door heel Nederland exploiteren zij particuliere woon-zorgvoorzieningen voor een onbezorgde oude dag. “In de reguliere zorg wonen ouderen vaak in nieuwbouwcomplexen met lange gangen, de zorg is deels afgestemd op de capaciteit van het zorgpersoneel. Bij Domus Valuas is meer maatwerk. Ben je bijvoorbeeld gewend om 8.30 uur op te staan, dan passen wij ons aan dat schema aan, zodat je zoveel als mogelijk het leven kan voortzetten zoals je dat gewend was.
Kleinschalig en inspirerend
Particuliere zorgwoningen zijn kleinschalig en zijn vaak gelegen op een inspirerende plek: op landgoederen, in oude villa’s of in voormalig kloosters. De zorg wordt gewoon vergoed, maar de bewoners betalen zelf voor het wonen en de service. Je woont er dan in je eigen privé-appartement, eventueel zelfs samen met je partner, ook als deze geen zorg nodig heeft. Daarnaast is er een gemeenschappelijke woonkamer, bibliotheek en tuin. En er wordt elke dag vers gekookt. “Deze manier van wonen heeft de laatste jaren een vlucht genomen”, vertelt Van den Boom. “Alles is inbegrepen: huur, eten, diverse leuke activiteiten en persoonlijke aandacht. Wij kijken hier naar wat je nog wél kan in plaats van wat niet meer kan.”
“Omdat veel zorg uit handen wordt genomen, is ze weer wat zelfstandiger en zelfverzekerder geworden”
Marianne Piek
Dat eigen regie en een fijne sfeer heel belangrijk is, ervaart ook mantelzorger Marianne Piek. “Mijn vader heeft langdurige thuiszorg gehad. Toen hij overleed wilde mijn moeder dat niet voor zichzelf. Maar naar een verzorgingshuis gaan zag ze ook niet zitten. Toen kwamen we bij Domus Valuas terecht.” Marianne’s moeder woont op een prachtige locatie in Amsterdam: “De sfeer is er geweldig, het personeel is zo respectvol naar de bewoners. Ook als mantelzorger en familielid voel je dat.” Sinds haar moeder ingetrokken is, gaat het beter met haar. “Omdat veel zorg uit handen wordt genomen, is ze weer wat zelfstandiger en zelfverzekerder geworden. Alles wordt duidelijk gecommuniceerd en haar wensen worden gerespecteerd. Ik zie haar weer vaker lachen. “
Respect en privacy
Die respectvolle benadering is dan ook een kernpunt van deze particuliere woonzorgvoorzieningen, vertelt Marga Koster-Sedney, Zorgcoördinator in het Hendrickszhuys waar Marianne’s moeder woont: “Al onze medewerkers hebben veel contact met de bewoners. We drinken koffie en praten met de bewoners in de tuin. Als we langskomen bij bewoners bellen we altijd aan, we respecteren ieders privacy. Natuurlijk moet er ook medicatie besteld en toegediend worden en hebben we administratieve taken. Maar het sociale aspect is belangrijk, de bewoners staan altijd op één. Collega’s nemen daarom graag elkaars taken over om zo de beste zorg te kunnen geven. Zo zijn we laatst naar het Concertgebouw geweest, dat vraagt veel van de activiteitenbegeleiders maar ook voor de thuisblijvers die voor de meest zorgintensieve bewoners verantwoordelijk zijn. Iedereen wil van zo’n middag een succes maken.”
Het gedeelde uitgangspunt is dat mensen hun eigen leven zo goed mogelijk kunnen voortzetten. “We hebben altijd eerst een uitgebreid gesprek over: wat heb je altijd gedaan, welke activiteiten spreken je aan? En hoe wil je eigenlijk aangesproken worden? We zien je als de persoon die je altijd was, niet iemand die oud en afgeschreven is.” De bewoners verblijven gemiddeld nog zo’n twee jaar in een Domus Valuas huis. Het is dus waardevol om die laatste tijd zo goed mogelijk in te vullen. Marianne’s moeder wil in elk geval nooit meer weg: “Ze heeft veel rust omdat ze weet dat ze hier kan blijven, tot het einde toe.”
Erik van den Boom
Directeur Domus Valuas
Marga Koster-Sedney
Zorgcoördinator in het Hendrickszhuys
Marianne Piek
Mantelzorger