Hoewel de Hoemoes, groentespreads en falafel van Maza jaarrond lekker zijn, spelen de mensen achter Maza graag in op de verschillende seizoenen. Zo kun je op de website en socials van Maza wekelijks nieuwe, seizoensgebonden recepten vinden en kun je met het aanbreken van de lente rekenen op frisse recepten met veel kleur. Alle recepten zijn vegetarisch, smaakvol en makkelijk om te maken. Felicia de la Houssaye, marketingmanager bij Maza, deelt haar drie favoriete voorjaarsrecepten en geeft je een inkijkje in de wereld achter Maza.
Felicia: “Wat veel mensen niet weten, is dat wij een echt familiebedrijf zijn. Het begon in 1976, toen Hans en Carin Oberegger een saladebedrijf in Zaandam startten, genaamd Hansel. In 2000 namen zij samen met hun zoons, Roberto en Richie, een kleine Hoemoesmaker over. In die tijd was Hoemoes in Nederland nog lang niet zo populair als nu en het was dan ook niet meteen een groot succes. In eerste instantie kregen klanten het als extraatje bij de salades, later namen we de Hoemoes ook mee naar beurzen om het product aan een breder publiek te kunnen aanbieden. Langzaam maar zeker zijn we uitgegroeid tot grootste Hoemoesmaker in Nederland.
Hoemoes, spreads en falafel
Waar we begonnen met een klein aanbod van nog geen 10 producten, telt ons assortiment inmiddels ruim 20 soorten Hoemoes, 5 groentespreads en 4 soorten falafel. Van ons Hoemoesaanbod winnen de ‘naturel’ Hoemoes en de Hoemoes Zongedroogde Tomaat het nog steeds aan populariteit. Van de groentespreads was Muhammara vanaf het eerste moment een schot in de roos en dit is tot op de dag van vandaag onze meest verkochte spread. Ieder jaar proberen we een nieuwe smaak te ontwikkelen en af en toe brengen we ook een limited edition op de markt. Als deze aanslaat, nemen we het product op in ons assortiment. We zitten niet graag stil!
Made in Zaandam
Nog steeds maken wij alles in onze eigen keukens in Zaandam. Onze producten zijn geïnspireerd op de Mid-den-Oosterse keuken, maar wij geven er onze eigen, Ne-derlandse twist aan. Vandaar ook de naam ‘Hoemoes’! Wij gebruiken zoveel mogelijk verse en plantaardige ingrediënten en maken geen gebruik van kunstmatige kleurstoffen en aroma’s. De felroze kleur van onze Hoemoes Rode Biet is bijvoorbeeld gewoon afkomstig van de bieten die erin zitten. Vorig jaar hebben we ook 3 nieuwe, biologische producten ontwik-keld, waarvan 2 soorten Hoemoes en een groentespread.
Van ontbijt tot diner
Onze Hoemoes en spreads worden meestal gebruikt als broodbeleg, in een wrap en als dip met groenten. Maar ook als topping op een salade en als basis voor een pastasaus of curry zijn onze producten geschikt. De falafel wordt over het algemeen het meest gebruikt in een pita, bij een salade of op de borrelplank. Het leuke aan onze producten vinden wij dat je ze op ieder eetmoment kunt gebruiken en je er oneindig mee kunt variëren. We delen graag onze favoriete voorjaarsrecepten met je!”

Gepofte zoete aardappels met Bio Hoemoes Kalamata
Ingrediënten (voor 4 pers):
– 4 grote zoete aardappelen
– Olijfolie
– Pijnboompitten
– Handvol kalamata olijven
– Handvol kiemen
– Handvol dille
– Sap van een halve citroen
– 1 bakje Maza Bio Hoemoes Kalamata
Bereiding:
1. Maak de zoete aardappelen goed schoon onder de kraan. Prik ze vervolgens in met een vork en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en laat ze ca. 3 kwartier gaar worden in de oven. De zoete aardappels zijn gaar als ze zacht van binnen zijn.
2. Rooster in de tussentijd de pijnboompitten, ontpit de olijven (mochten die erin zitten) en hak de dille grof.
3. Snijd de zoete aardappels als ze gaar zijn door de lengte in en laat ca. 10 minuten afkoelen. Verdeel daarna de Bio Hoemoes Kalamata over de zoete aardappels en garneer met de pijnboompitten, olijven, kiemen en dille.

Saladebowl met falafel en Hoemoes
Ingrediënten (voor 2 personen):
– Blik kikkererwten (400 g)
– Olijfolie
– Peper en zout
– 100 g couscous
– Handvol cherrytomaten, gehalveerd
– 2 el ingelegde uien
– 50 g rucola
– Handvol olijven
– 2 flinke el Maza Hoemoes
– 10 falafelballetjes van Maza
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Laat de kikkererwten uitlekken en dep droog.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de kikkererwten hierover. Besprenkel ze met wat olie, peper en zout en rooster ze daarna 20 minuten in de oven.
4. Kook ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Bak ook de falafel volgens de aanwijzingen op de verpakking
6. Verdeel de couscous over 2 kommen en vul verder aan met de falafel, geroosterde kikkererwten, cherrytomaten, ingelegde uien, rucola, olijven en tot slot een flinke schep Hoemoes.

Pasta met Muhammara en kikkererwten
Ingrediënten (voor 2 personen):
– 200 g schelpenpasta
– 2 rode paprika’s
– 2 gele paprika’s
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
1 bakje Maza Muhammara
100 ml plantaardige kookroom
1 blik kikkererwten
1 el paprikapoeder 1 tl chilipoeder ½ tl zout
Bereiding:
1. Kook de schelpenpasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de paprika’s in blokjes en hak de knoflook fijn.
3. Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan en bak de paprika’s met de knoflook 10 minuten op laag vuur.
4. Meng de paprika’s en knoflook met de staafmixer tot een saus en mix de Muhammara en kookroom erdoor.
5. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak de kikkererwten met het paprikapoeder, chilipoeder en zout in de pan tot ze knapperig zijn.
6. Serveer de pasta met de paprikasaus en maak af met de knapperige kikkererwten.
Meer informatie
Ga naar www.maza.nl of volg Maza via social media @maza_hoemoes.