Onze darmen spelen een cruciale rol in onze gezondheid, maar de impact ervan wordt vaak onderschat. Bij MDL Fonds (voorheen Maag Lever Darm Stichting) weten ze hoe belangrijk een goed werkend darmmicrobioom is. “Het is als een onzichtbaar ecosysteem in je lichaam dat invloed heeft op bijna elk aspect van je gezondheid.”
Je darmen doen meer voor je gezondheid dan je misschien denkt. Ze verteren niet alleen voedsel, maar spelen ook een cruciale rol in je algehele welzijn. Dit komt onder andere door het darmmicrobioom, een verzameling van miljarden micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Hoewel dit misschien wat vreemd klinkt, zijn deze micro-organismen essentieel voor een gezond lichaam, legt Karine Hoenderdos van MDL Fonds uit.
Het darmmicrobioom werkt nauw samen met ons lichaam. “Wij voeden deze micro-organismen via onze spijsvertering, en in ruil helpen zij ons bij vitale processen zoals de vertering van voedsel, het aanmaken van vitamines en het versterken van ons immuunsysteem,” aldus Karine. Dat immuunsysteem, waarvan zeventig procent zich in de darmen bevindt, vormt een belangrijke verdedigingslinie. “Gezondheid begint in je buik. Als daar iets niet goed zit, kan dat gevolgen hebben voor je hele lichaam.”
Een gezond darmmicrobioom betekent een goede balans tussen goede en slechte bacteriën. Als dat evewicht wordt verstoord, kan dat leiden tot uiteenlopende gezondheidsproblemen. “Een ontregeld immuunsysteem kan mogelijk bijdragen aan ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, allergieën en sommige auto-immuunziekten, zoals reuma.”
Daarnaast is er de fascinerende darm-hersen-as, een tweerichtingscommunicatie tussen je darmen en hersenen. “Ze staan voortdurend in verbinding. Denk bijvoorbeeld aan hoe zenuwen je buik beïnvloeden. Als je gespannen bent of vlinders in je buik hebt, moet je vaak ook ineens naar de wc. Dit benadrukt hoe belangrijk een gezonde buik is.”
Om je darmen gezond te houden, is een gevarieerd dieet belangrijk. “Wanneer je moeilijk kan poepen of een opgeblazen gevoel hebt, is dat een teken dat je beter voor jezelf moet zorgen. De eerste stap is gezonder eten en minder suiker consumeren. Eet veel plantaardige producten, zoals groenten, granen, peulvruchten, noten en fruit. Daar wordt je buik blij van. Het fijne is dat je snel effect kan zien aan je ontlasting. Gaat poepen beter of ben je minder opgeblazen? Dan kan je ervan uitgaan dat het beter gaat met je microbioom.”
Zo werkt de darm-hersen-as
Vlinders in je buik als je verliefd bent, of last van je darmen als je zenuwachtig bent: onze darmen en hersenen zijn nauw met elkaar verbonden door middel van de darm-hersen as. De bacteriën in de darm maken allerlei stofjes aan, die als boodschappen worden verzonden richting in het brein. Ook worden er veel signalen verzonden via de Nervus Vagus, de zenuwbaan die de darmen en het brein rechtstreeks met elkaar verbindt. Dankzij die stofjes en signalen, die 24 uur per dag doorgaan, weten de hersenen continu hoe het ervoor staat in de darmen. En andersom: want er gaan ook veel signalen van brein naar darm. Die innige relatie verklaart ook dat er zoveel samenhang is tussen darmproblemen en psychische problemen. Mensen met het prikkelbaredarmsyndroom hebben bijvoorbeeld vaker een depressieve stoornis of een angststoornis. En mensen met autisme hebben vaak problemen met de spijsvertering en stoelgang.
Meer weten?
Luister naar ‘Buikbelang’, de podcast over het microbioom, met gesprekken met artsen en wetenschappers. Te beluisteren via Apple en Spotify. Of ga voor meer informatie naar mdlfonds.nl.