De dag beginnen met een goed ontbijt, hoe belangrijk is dat eigenlijk? Het Voedingscentrum ontrafelt 3 feiten en fabels over ontbijten én geeft tips voor gezonde ontbijtgranen. Zo start jij je dag sterk!
Feiten en fabels over ontbijten
1. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.
Ontbijten is belangrijk omdat het je lichaam na een nacht zonder eten voorziet van nieuwe energie. Vaak heb je al meer dan 10 uur niets gegeten als je ‘s ochtends opstaat. Ontbijten kan helpen om de rest van de dag regelmatiger te eten. Maar dat betekent niet dat je lunch en avondeten niet of minder belangrijk zijn. Uiteindelijk zorgen alle maaltijden samen dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
2. Het ontbijt overslaan is ongezond.
Als je je ontbijt een keer overslaat is dat niet direct ongezond. Wel weten we dat ontbijten mogelijk kan zorgen voor een lager risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Maar of dit komt door het wel of niet ontbijten is lastig te zeggen. Het overslaan van het ontbijt kan namelijk samenhangen met ongezonde gewoonten, zoals veel snacken, roken, alcohol drinken en weinig bewegen.
3. Ontbijten met havermout is beter dan ontbijten met brood.
Zowel havermout als brood passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren allebei koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Vooral variëren is belangrijk. Eet je altijd havermout in plaats van brood, dan kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet. Jodium zorgt ervoor dat je schildklier goed werkt.
Hoe kies je gezonde ontbijtgranen?
Naast havermout is er nog veel meer keuze aan ontbijtgranen. Van eenvoudige muesli tot speciale soorten granola. Deze 3 tips helpen om een gezonde variant te kiezen:
1. Ga voor volkoren. Hierin zitten veel vezels, wat goed is voor je darmen en het risico op verschillende ziekten verkleint. Bij volkoren varianten staat bij ingrediënten bijvoorbeeld volkoren tarwemeel of volkoren havervlokken. Als er bloem staat, is het niet volkoren.
2. Let op toegevoegd suiker. Ook hiervoor geldt: kijk naar de ingrediënten. Zie je suiker staan, dan is het niet de gezondste keuze. Soms is suiker niet direct herkenbaar. Zo kunnen ook glucose-fructosestroop, honing, appelsap of vruchtenconcentraat worden gebruikt als suikerbron.
3. Kies een variant met minder dan 0,69 gram zout per 100 gram. Op het etiket kun je in de voedingswaardentabel terugvinden hoeveel zout er in de ontbijtgranen zitten.
Als je ontbijtgranen koopt, is het dus altijd slim om de verpakking even om te draaien en naar de ingrediënten en voedingswaarden te kijken. Ook kun je de gratis ‘Kies ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum gebruiken. Hiermee zie je direct of de ontbijtgranen van jouw keuze in de Schijf van Vijf staan en wat eventueel gezondere keuzes zijn. Met wat fruit erbij en halfvolle of magere melk, yoghurt of kwark heb je een lekker en gezond ontbijtje te pakken.