Skip to main content
Home » Goedemorgen » Morgenstond heeft goud in de mond: Arie Boomsma over zijn ochtendroutine 
Ontbijt

Morgenstond heeft goud in de mond: Arie Boomsma over zijn ochtendroutine 

Fotocredits: Milan Gino

Een bewuste ochtendroutine, met aandacht voor lichaam en geest. Hoe doe je dat? Arie Boomsma (50) vertelt hoe hij zijn dag idealiter begint. En geeft tips hoe je zelf zo’n ochtendroutine creëert.

Waarom ben je begonnen met een ochtendroutine? 

“Vaak begon ik de dag met m’n telefoon. Ook ging ik geregeld gehaast van huis, en soms voelden de kinderen de stress om op tijd naar school te fietsen. Door in de ochtend een vaste routine te hebben, ontstaat er rust. En begin je de dag kalm en alert. En ook: structuur in de ochtend betekent structuur voor de rest van de dag. Routines helpen daarbij.” 

Hoe zien jouw ochtenden eruit? 

“Iedere dag sta ik tussen vijf uur en half zes op. Ik start altijd met een liter water drinken om daarna zo’n tien minuutjes te mediteren. Daarna stap ik vaak nog eventjes in een ijsbad. Indien nodig, werk ik daarna wat berichten en mails weg. Dan komen de kinderen beneden en staat alles in het teken van ontbijt en aankleden om naar school te gaan. Zodra het eten op tafel staat, ga ik naar buiten om onze dieren te voeren. Soms gaan de kinderen mee. Na de dierenronde stap ik vaak drie tot vijf minuten op een cardio-apparaat voor een korte intervaltraining, daarna breng ik de kinderen naar school. Mijn vrouw en ik vormen samen een team, dat maakt dat deze routine werkt.” 

Wat is het meest verrassende voordeel van jouw ochtendroutine? 

“Dat ik veel meer energie heb. Terwijl je geneigd bent om te denken dat dingen ’s ochtends doen juist energie kosten. Ook heb ik gemerkt dat mediteren zorgt voor kalmte en overzicht tijdens de rest van mijn dag. Wat maakt dat ik in het dagelijks leven minder snel overweldigd ben.” 

Plak je nieuwe routine aan een gewoonte die je al hebt

Tips voor het inbouwen en handhaven van een ochtendroutine?  

“Plak je nieuwe routine aan een gewoonte die je al hebt. Vergeet je soms je vitamines te slikken? Zet ze naast je tandenborstel. Wil je meer wandelen? Doe het na elke avondmaaltijd. Overigens: routines moeten je dienen, iets opleveren. Het moet niet dwangmatig worden of stress veroorzaken. Mijn huidige routine heb ik nu een jaar of vier, maar ik pas hem vaak een beetje aan.” 

Wat adviseer je voor een goede nachtrust? Zijn routines dan ook belangrijk? 

“Slaap in een vast ritme. Dus ga rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip op. Beweeg overdag veel en schrijf voor het slapengaan op wat er nog allemaal door je hoofd gaat. Zo verklein je de kans dat je ’s nachts gaat piekeren. Ook prettig: avondrituelen. Zoals een warm bad, een boek lezen, yoga-oefeningen, mediteren of een avondwandeling. Zo bereid je je goed voor op de nacht.”

Meer informatie

Meer weten over hoe je zelf een (ochtend)routine opbouwt? Check dan Arie’s nieuwe boek “Gezonde routines”, met daarin 50 tips voor een fit en vitaal leven. Of luister via Spotify naar zijn podcast “Over Routines” voor meer inspiratie en het belang van gewoontes inbouwen.

Next article