Het nieuwe jaar staat voor de deur, en dat vraagt om frisse plannen en goede voornemens! Wat dacht je van een gezondere, duurzamere aanpak in de keuken? Kies dit jaar voor lekker eten dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook goed voelt én goed doet – voor jou én voor de planeet.
Met peulvruchten maak je een gezonde en duurzame start. Ze zitten vol plantaardige eiwitten, vezels en vitamines en zijn dé ideale vervanger voor vlees. Maar dat is nog niet alles: peulvruchten zijn er in allerlei soorten en smaken, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Peulvruchten passen in vrijwel elk gerecht: denk aan smaakvolle curry’s, geurige stoofschotels, frisse salades of romige dips.
Wat zijn peulvruchten eigenlijk?
Peulvruchten zijn een veelzijdige groep van bonen, linzen en erwten in allerlei soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan rode kidneybonen, linzen, kikkererwten of edamame bonen.
Waarom kiezen voor peulvruchten?
Peulvruchten zijn een uitstekende keuze voor een gezonde en gevarieerde voeding. Ze zitten boordevol eiwitten, waardoor ze een ideale vleesvervanger zijn. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, wat niet alleen goed is voor een gezonde darmwerking, maar je ook langer een verzadigd gevoel geeft. Bovendien bevatten peulvruchten essentiële vitamines en mineralen, zoals ijzer, dat bijdraagt aan meer energie. Als extra bonus kunnen ze ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat je hart en bloedvaten ten goede komt.
…én geweldig voor de natuur!
Peulvruchten zijn niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet. Ze hebben een lage milieubelasting: bij de productie van 1 kilo peulvruchten komt slechts 1 kilo CO2vrij, terwijl 1 kilo rundersteak maar liefst 34 kilo CO2 uitstoot. Bovendien verbeteren ze de bodem op natuurlijke wijze door stikstof uit de lucht te halen en de grond vruchtbaarder te maken. En als kers op de taart zijn ze bij-
vriendelijk, want bijen genieten volop van hun nectar en stuifmeel.
Reset je Recept
Wil je meer groenten en peulvruchten eten? Maak het jezelf dan gemakkelijk door je favoriete recepten te resetten naar een plantaardige variant. Vervang bijvoorbeeld het vlees in je Chili con carne ‘en maak er een Chili sin carne van. Of maak een Bean
Teriyaki in plaats van een Beef Teriyaki. Zelfs tijdens de feestdagen kun je een plantaardige twist geven aan je diner. Probeer bijvoorbeeld eens ‘GroenteMetten’ in plaats van gourmetten!
Op jouw bord valt een wereld te winnen
Bij Bonduelle geloven we dat kleine stappen een groot verschil maken. Door lekker en verrassend te koken met peulvruchten zorg je niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de planeet. Welke van onze recepten reset jij vandaag? Ga aan de slag en smullen maar!
De verrassende groente van vandaag, voor een beter morgen
Bonduelle is het grootste groentemerk ter wereld. Het Franse familiebedrijf teelt groenten en peulvruchten op maar liefst 73.000 hectare en verkoopt deze in meer dan 100 landen. Onlangs kreeg het bedrijf het B Corp-certificaat in verschillende landen, waaronder Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Bij Bonduelle geloven we dat morgen beter kan worden door wat we vandaag doen. Kleine stappen, zoals kiezen voor meer plantaardig eten, maken al een groot verschil. Met wat we op ons bord leggen, zorgen we niet alleen goed voor onszelf, maar ook voor de planeet. Samen kunnen we een wereld van verschil maken – letterlijk!
hoofdgerecht voor 4 personen (25 min.)
– 1 blik Bonduelle Linzen (310 g)
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 stengels bleekselderij
– 500 g cherrytomaatjes
– 2 el olijfolie
– 400 g spaghetti
– 1 groot blik tomatenpuree (140 g)
– (Plantaardige) parmezaanse of geraspte kaas
Hoofdgerecht voor 4 personen (25 min.)
– 2 blikken Bonduelle Rode kidneybonen (à 310 g)
– 1 blikje Bonduelle Crispy maïs (150 g)
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– 300 g witte rijst
– 2 el olie
– 1 tl gemalen komijn of 2 tl kruidenmix voor chili con carne
– 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
– 2 takjes peterselie
– 150 g Griekse yoghurt of zure room
Hoofdgerecht voor 4 personen (20 min.)
– 1 zak Bonduelle Edamame boontjes (diepvries, 300 g)
– 300 g witte rijst
– 3 rode uien
– 250 g kastanjechampignons
– 3 bosuitjes
– 2 el (wok)olie
– 200 g peultjes
– 200 ml teriyaki woksaus
– 2 tl sesamzaad