Skip to main content
Home » Goede Voornemens » Een koud kunstje: slimme oplossingen voor een gezond binnenklimaat
Sponsored

Door ramen en deuren in deze koude wintermaanden dicht te houden, houd je ook frisse lucht buiten de deur. Wat zijn de risico’s daarvan, en hoe zorg je alsnog voor een prettig en gezond binnenklimaat? 

Eigenlijk is het vreemd dat we in de herfst en winter het huis potdicht houden, terwijl we in de lente en zomer vaak wel voldoende luchten en zorgen voor frisse lucht. Natuurlijk is slecht weer en de lage temperatuur in de koude seizoenen een logische verklaring, maar dat neemt niet weg dat frisse lucht belangrijk blijft voor een prettig en gezond binnenklimaat – ook in de koudere maanden. “Wist je bijvoorbeeld dat de lucht in huis tot vijf keer meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht?,” illustreert Mark Wiersma, Country Manager Benelux bij Netatmo. “Comfort in huis creëer je niet alleen met een fijne temperatuur, maar heeft ook te maken met de luchtvochtigheid en de hoeveelheid CO2 in de lucht. Die laatste twee zijn niet alleen van invloed op het comfort in huis, ze zijn ook zeer bepalend voor de gezondheid. Goede isolatie is één ding, maar het houdt niet alleen de kou buiten – ook de gezonde lucht blijft buiten.”

Slimme oplossingen voor een gezond binnenklimaat in de winter

De ramen en deuren dicht houden in koude periodes, heeft effect op het binnenklimaat. Uit onderzoek van TNO afgelopen jaar blijkt bijvoorbeeld dat koken op gas slecht is voor de lucht in huis. Of denk aan een huis vol met familie en vrienden tijdens verjaardagen of de afgelopen feestdagen: enorm gezellig, maar het komt zuurstof en frisse lucht niet ten goede in een potdicht huis in de winter. De basis om dat te verbeteren, is bekend – raampje open, luchten, of de thermostaat een tandje lager wanneer het kan. Maar het kan ook een stuk slimmer. Letterlijk: ‘slimme’ apparaten’ zoals een weerstation of een homecoach helpen om de leefomgeving te optimaliseren. Dat zorgt voor manieren die je zelf misschien niet bedenkt, ondervond ook Wiersma: “Zoals veel mensen werk ik veel vanuit huis. Mijn vrouw kwam ooit eens mijn werkkamer binnen met de opmerking ‘Zet eens een raampje open.’ Ik dacht, het zal wel. Het is hier een stuk kouder dan beneden in de woonkamer. Totdat ik zelf een weerstation in de ruimte plaatste, wat me met de neus op de feiten drukte. Ik schrok ervan hoe snel de luchtkwaliteit achteruit gaat in een afgesloten ruimte. Ik had wel eens hoofdpijn en dan dacht ik dat ik gewoon wat meer moest drinken Daar lag het dus niet alleen maar aan. Meten is weten…”

Een persoonlijk klimaatstation voor optimaal comfort en energiebeheer

Met behulp van sensoren en lokale weerdata monitort een weerstation aspecten als de binnen- en buitentemperatuur, de CO2-concentratie, luchtvochtigheid, barometerdruk, geluidsvolume en de luchtkwaliteit binnenshuis. “Het heet een weerstation, maar eigenlijk zou het een klimaatstation moeten heten,” knipoogt Wiersma met een serieuze ondertoon: het slimme weerstation analyseert namelijk jouw persoonlijke leefklimaat, binnen en buiten. Daarmee kun je onder meer optimaliseren wanneer je het raam open zet of wanneer je effectief kan stoken. In combinatie met een slimme thermostaat kan het bijvoorbeeld ook leren wanneer de verwarming aan gaat, om niet overbodig energie te verbruiken. “Denk bijvoorbeeld aan de ochtend”, zegt Wiersma. “Het systeem ‘leert’ dan om ‘s ochtends niet te hard te stoken, omdat het weet dat de zon die dag gaat schijnen en het huis verwarmt.”

Slimme technologie voor energiebesparing en een beter binnenklimaat

Laten we eerlijk zijn: ook goede isolatie en besparen op de energierekening blijven natuurlijk van belang in deze koude wintermaanden. Slimme oplossingen ondersteunen daarin juist, om het binnenklimaat en de luchtkwaliteit naar eigen inzicht te verbeteren of te veranderen. Meten is weten, om daar vervolgens je eigen keuzes in te maken. Dat kun je zo ‘slim’ maken als je zelf wil. Wiersma: “Je kan alles bedienen met je smartphone waar ook meldingen op te zien zijn. Ook is het mogelijk om verschillende apparaten en oplossingen te koppelen. Maar je kan het ook simpeler aanpakken: druk op het weerstation en als het lampje groen oplicht, is je binnenklimaat in orde. Geel, oranje, of rood geven aan dat het kamercomfortniveau verbeterd kan worden. Dan is het vervolgens aan jezelf om daar iets mee te doen.”

Mark Wiersma

Country Manager Benelux Netatmo

Next article