Vroeger bestelde je gewoon ‘een kroket’. Dat is nu niet meer voldoende om aan te geven wat je wilt. Menig snackbar in
Nederland heeft de kroket in verschillende soorten én maten.
Geschreven door Elly Over
Mark Verwey
Eigenaar Eethuys de Lind
Breed assortiment
Een snackbar nieuwe stijl in Nederland biedt een breed assortiment. Het gaat steeds meer om culinaire snacks. Dat bevestigt ook Mark Verwey, eigenaar van Eethuys De Lind in Oisterwijk dat vorig jaar op de eerste plaats eindigde in de Cafetaria Top 100. “Het aanbod en de kwaliteit van culinaire snacks is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Neem bijvoorbeeld kroketten.
Vroeger had je een goulash- en een rundvleeskroket en daar kwam op gegeven moment een groentekroket bij. Nu zijn er bourgondische kroketten zoals bijvoorbeeld De Bourgondiër. De kroketten en bitterballen van De Bourgondiër zijn authentiek, vol van smaak en rijkelijk gevuld met alleen de allerbeste ingrediënten.
Wij serveren juist deze bijzondere kroket vanwege de romige volle smaak”. “In het zuiden van het land is het leven goed. De mensen genieten er volop van smaakvol eten, heerlijk drinken en goed gezelschap.
Hier vindt Kroketterij De Bourgondiër zijn oorsprong en bereiden we volgens traditioneel recept kroketten en bitterballen goed gevuld met overheerlijk draadjesrundvlees, smeuïge ragout en een heerlijk krokante korst”, vertelt Yvonne Schillemans, Senior Brand Manager van het merk De Bourgondiër. “Een smaakbeleving waar heel Nederland van mag genieten!”
Bourgondisch
“Wat opvalt is dat op menukaarten steeds vaker de term bourgondisch wordt gebruikt”, volgens Verwey. “We houden van lekker eten, lekker drinken en daar nemen we ook liefst ruim de tijd voor.
De oude traditionele snackbar of cafetaria zie je steeds minder.
Dat is in mijn ogen ook een duidelijke trend. Waar mensen vroeger even snel een frietje gingen eten of halen, gaan mensen er nu echt voor zitten om bijvoorbeeld een heerlijke bourgondische kroket te eten.
Een kroket zoals De Bourgondiër, die een lekkere krokante korst heeft en vol zit met draadjesvlees”, zegt Verwey. “Ondernemers spelen daar op in door meer comfort en meer gezelligheid te bieden. Die oude traditionele snackbar of cafetaria zie je steeds minder.
Ze maken plaats voor een brasserie, een petit restaurant of een bistro. Deze eetgelegenheden bieden naast snacks een veel breder assortiment. Je kunt er gewoon lekker eten.”
Presentatie
Dat lekkere eten smaakt het best als het ook mooi wordt gepresenteerd. Een paar jaar geleden zag je al de borrelplanken verschijnen. Lekker eten moet er lekker uitzien. Het smaakt dan ook beter.
Daar is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. “Die planken met borrelhapjes zie je steeds meer”, constateert Verwey. “Daarnaast is plateservice al heel gewoon. Een mooi opgemaakt bord is de nieuwe standaard.
Dat past ook weer in die trend van petit restaurant. Wat ook al voorkomt, is dat culinaire snacks worden gepresenteerd op een etagère. Het wordt allemaal chiquer en uitgebreider dan alleen de bitterbal en het gehaktballetje met satésaus. Het past ook meer bij het verwachtingspatroon van de moderne klant.”
Genieten van het leven
Iedereen wil zichzelf wel eens verwennen in deze tijd, en genieten van het leven. Gezond eten is steeds belangrijker. Het is geen trend maar een blijvende wijziging in ons eetpatroon. Niet meer, maar beter.
Dat betekent dat veel mensen bewuster met eten omgaan. We willen weten wat we eten en waar de ingrediënten vandaan komen. Niet meer even snel een snack naar binnen werken, maar echt genieten en hier ook de tijd voor nemen. Liever één luxe kroket dan 10 snel. De kroketten & bitterballen van De Bourgondiër voldoen aan deze behoefte. Een ultiem verwenmomentje voor jezelf.