De zomer komt eraan, dus we gaan massaal naar buiten. Nederlanders brengen hun vrije tijd graag wandelend of fietsend door. Om sportieve redenen, maar ook om cultuur te snuiven. De ANWB bedenkt elk jaar nieuwe wandel- en fietsroutes.
Marieke Haafkens
Projectmanager ANWB
“Nieuwe wandel- of fietsroutes maken we altijd aan de hand van thema’s, vertelt Marieke Haafkens, projectmanager Eropuit bij de ANWB en verantwoordelijk voor de routes. “Vaak sluiten we daarbij aan op de actualiteit. Zo hebben we dit voorjaar verschillende Rembrandtroutes uitgebracht en bij de viering van honderd jaar De Stijl in 2017 maakten we een paar routes rond Rietveld en Mondriaan. Rond 4 en 5 mei zijn de routes die we maakten rondom het thema Engelandvaarders elk jaar weer populair.”
Bij het maken van nieuwe routes, sluiten we vaak aan op de actualiteit
De ANWB heeft inmiddels 350 fiets- en wandelroutes en jaarlijks komen daar zo’n vijftien nieuwe bij. “We controleren elk jaar of bestaande routes nog up to date zijn. Vrijwilligers lopen of fietsen zo’n route na en geven de wijzigingen door. Dat kunnen nieuwe fietsknooppunten zijn, maar ook nieuwe informatie over bezienswaardigheden. De routes maken we op eigen initiatief, maar ook in opdracht van regio’s, hotels of musea. Dit jaar organiseren we een routewedstrijd onder ANWB-leden: verzin een leuke nieuwe route. Het leukste voorstel wordt uitgevoerd.”
Een goed verhaal
Wandelen en fietsen is al jaren een trend, stelt Haafkens. “Mensen fietsen en wandelen steeds meer. Ze kiezen een themaroute omdat ze meer willen dan zomaar een stukje fietsen of wandelen. Ze zoeken beleving. Het is leuk om van zo’n tochtje iets op te steken, om met een verhaal thuis te komen. Nieuwe routes worden snel opgepikt. Laatst hebben we een mindfullnessroute gemaakt. Zo’n thema is nu helemaal in en dat zie je terug in de interesse voor zo’n route. Over het algemeen kiezen recreanten een wandel- of fietsroute op criteria als ‘in de buurt’, ‘soort landschap’ of ‘lengte’. En aangezien steeds meer mensen een e-bike hebben en per dag langere afstanden kunnen afleggen, houden we daar rekening mee bij het maken van nieuwe routes.”
Natuur en monumenten
De natuur is altijd populair bij fietsers en wandelaars, maar er is ook veel belangstelling voor cultuurhistorische elementen. Die kom je tegen in stadswandelingen, zoals in de wandelroute door Hoorn, dat bomvol (rijks)monumenten staat,” zegt Haafkens. “Maar ook in de routes rond de Brabantse Zuiderwaterlinie – een 17de-eeuwse verdedigingslinie – zit volop cultuur en historie. Vestingsteden, forten en dijken zijn aaneengeregen in vijf routes. Rij je ze allemaal, dan volg je de hele Zuiderwaterlinie. Of neem de Graafschaproute vanuit Zutphen, een mooie tocht langs kastelen, landgoederen en Museum More, met modern realistische kunst.”
Het is leuk om na een tocht met een verhaal thuis te komen
Die laatste is een van Haafkens’ favorieten. Net als de Zompige zoddenroute. “Een wandelroute rondom Tienhoven, dwars door veengebieden. ,,Het mooiste van het Groene Hart, met ongelofelijk veel vogels, weidse uitzichten en diepe rust, terwijl de stad Utrecht toch vlakbij is. Lekker hoor!”