Skip to main content
Home » Goede Voornemens » Financieel fit het nieuwe jaar in: goede voornemens die blijven plakken
financieel

Financieel fit het nieuwe jaar in: goede voornemens die blijven plakken

Karin Radstaak

Op 1 januari weten we het vaak heel zeker: in het nieuwe jaar gaan we niet meer snoepen, meer bewegen en worden we ook financieel gezond(er). Maar wanneer ben je financieel gezond en hoe blijf je het?

In de top 10 van goede voornemens staan minder uitgeven, niet meer rood staan en meer sparen. Rond de jaarwisseling neem ruim drie kwart van de Nederlanders zich voor om beter met geld om te gaan. Daar komen meestal nog wat andere goede voornemens bij want we willen ook graag minder eten, meer sporten, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen en niet meer roken. Maar het valt helemaal niet mee om in één keer al je gewoontes te veranderen. Want waar begin je en hoe hou je het vol?

Als het om je geldgewoontes en je goede geldvoornemens gaat, is de FinanciëleGezondheidsCheck van het Nibud een mooi startpunt. Met het beantwoorden van vijftien makkelijke vragen krijg je een inschatting van jouw financiële gezondheid. Hoe ga je om met je inkomsten? En hoe met je uitgaven? Heb je spaargeld of juist leningen? En hoe zit het met je financiële planning?

Woon je met meer mensen samen? Dan gaan de vragen niet alleen over jou, maar ook over de leden van jouw huishouden. Kies bij elke vraag het antwoord dat het beste bij jouw situatie past.

Vervolgens laat de wetenschappelijk onderbouwde check zien hoe het zit met jouw financiële gezondheid. Ben je al financieel gezond? Moet je ingrijpen? Liggen er problemen op de loer? De score die je kunt behalen, geeft een indicatie van het risico dat je misschien loopt. Tot slot krijg je concrete tips waarmee je je financiële gezondheid kunt verbeteren. Op nibud.nl vind allemaal handige adviezen en tools om je daarbij te helpen. Een stappenplan aan de hand van onze 4 vuistregels CheckPlanSpaarBewaar bijvoorbeeld. Met dit stappenplan krijg je snel financieel overzicht. Of je financiële administratie op orde. Ook kom je meer aan de weet over sparen, hulp bij achterstanden of je pensioenopbouw. Als dat nodig is natuurlijk!

Om je goede geldvoornemens te laten slagen, is het belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn. Met je voornemens wil je bepaald gedrag van jezelf veranderen en zoals gezegd is dat niet altijd makkelijk. De eerste weken gaat het vaak prima, daarna kun je het gevoel krijgen dat de klad er langzaam in komt. Laat je daardoor niet uit het veld slaan! Als het even niet lukt, dan pak je het gewoon later weer op. Je hoeft niet te wachten op het volgende nieuwe jaar, je kan gewoon een week of een maand later opnieuw beginnen! Wil je het hele jaar door hulp? Meld je dan aan voor de Jaarplanner e-mailcoaching van het Nibud. Dat is een gratis programma dat jou het hele jaar door helpt financieel gezond te worden en te blijven. Succes! 

Next article