Skip to main content
Home » Gouden Jaren » Olga Commandeur’s beweegtips: “Belast, prikkel en kijk naar wat er nog wél mogelijk is”
Bewegen

Olga Commandeur’s beweegtips: “Belast, prikkel en kijk naar wat er nog wél mogelijk is”

Nederland in beweging krijgen: jarenlang was dit de persoonlijke missie van oud-atlete en presentatrice Olga Commandeur (65). Op latere leeftijd is een vitaal lichaam vaak de sleutel tot een autonoom en zelfstandig leven. Haar boodschap? Neem de regie in eigen handen en vind een vorm van beweging die bij jou past!

Wat versta jij onder een gezond leven?

“Gezond leven houdt veel in, waarbij een fit lichaam een groot onderdeel is. Al helemaal op latere leeftijd ben je hier erg afhankelijk van. ‘Ouderdom komt met gebreken’ is een bekend gezegde. Zodra je ergens last van krijgt en je gaat er ook naar bewegen, dus je gaat hinkelen omdat je last van je been hebt, dan krijg je vaak elders ook weer pijn. Blijf daarom gewoon acteren alsof je nergens last van hebt. Mijn motto is: probeer zoveel mogelijk toch met kwaliteit te blijven bewegen. Ik weet ook dat het lichaam in principe op herstel is ingericht.”

Waarom is bewegen op latere leeftijd extra belangrijk?

“Spieren nemen af als je ze niet gebruikt. Wat veel mensen niet weten, is dat spiercellen in drie maanden vernieuwen. Wanneer je spieren prikkelt, worden ze sterker. Dat proces kan tot op hoge leeftijd doorgaan. Geef je spieren een prikkel, net als Erik Scherder aanraadt met het brein. Je bent nooit te oud om sterker te worden. Mensen moeten beseffen dat ze zelf kunnen bijdragen aan hun eigen kwaliteit van leven door in beweging te komen.”

Zijn er nog andere voordelen van beweging op latere leeftijd?

“Als je niet meer beweegt, dan wordt je leefwereld heel klein. De vereenzaming sluipt erin. Door te bewegen kan je gemakkelijk anderen ontmoeten en komt het gelukshormoon, endorfine, vrij. Dit maakt dat je je na het bewegen altijd gelukkiger voelt! Ook wanneer je last hebt van ouderdomsgebreken en bijvoorbeeld een nieuwe heup nodig hebt, herstel je vaak aanzienlijk sneller als je fit het ziekenhuis inkomt.”

Welke rol spelen gewrichten in iemands vitaliteit en mobiliteit?

“Gewrichten zijn de scharnieren van je lichaam. Bewegen kan daarom moeizaam gaan als daar een slijtage in zit. Ik heb ook die ervaring. Wanneer je pijn hebt, ben je geneigd om stil te gaan zitten en je lichaam niet te belasten, maar je zult dan merken dat het alleen maar erger wordt. Bewegen zorgt namelijk voor de smering van de gewrichten, ook als ze aangedaan zijn. Blijf dus binnen de mogelijkheden bewegen om de smering van je gewrichten op gang te houden. Ga niet stilzitten.”

Wat zijn laagdrempelige (sport)activiteiten of oefeningen om fit te blijven?

“Wandelen. Als je veel zit, geeft wandelen al zoveel gezondheidswinst. Nou, dat kan in principe iedereen. En ik raad altijd aan: doe zoveel mogelijk gevarieerde dingen. Word creatief in de dingen die je doet om wat variatie in je dagelijkse beweegpatroon te brengen. Zo blijf je zowel je lijf als geest prikkelen!”

Heb je nog tips om mensen op latere leeftijd te motiveren om in beweging te komen?

“Word je bewust van wat bewegen met je lijf doet. Wat voor een gevoel krijg je en welke vaardigheden krijg je bijvoorbeeld weer terug. Kijk daarnaast ook eens naar wat je vroeger heel goed kon. Wat heb je gemist dat je eventueel weer kan oppakken?”

Hoe regelmatig ben jij nog actief in beweging?

“Ik probeer elke dag iets te doen, bijvoorbeeld golfen. Ik geef workshops en ben zo fysiek als mentaal in beweging. Heel af en toe ga ik naar de sportschool voor conditionele training op de crosstrainer. Ik neem ook extra de trap en kijk naar wat ik nog wel kan doen in plaats van wat ik niet meer kan!”

Next article