Het kabinet wilde van de salderingsregeling af, maar de Eerste Kamer zette in februari dit jaar een streep door het voorstel. Wat betekent dit voor de koper?
Met de salderingsregeling kunnen zonnepaneleneigenaren de teruggeleverde stroom ‘verrekenen’ met de afgenomen stroom tegen hetzelfde tarief. Het kabinet wilde de regeling afbouwen waardoor het voordeel op termijn zou komen te vervallen, en hierdoor sloeg de twijfel bij kopers toe. Marco van Veen, die ruim twintig jaar geleden SolarNRG startte en inmiddels bij zowel particulieren als bedrijven zo’n 7000 systemen per jaar plaatst, kan beamen dat het onrust heeft veroorzaakt. “Het plan van het kabinet om de salderingsregel af te schaffen ging ondernemers niet in de koude kleren zitten, leveranciers zagen hun omzet namelijk tussen de 25 en 75 procent dalen. Ook nu er duidelijkheid is dat de regeling gewoon blijft, ervaar ik in gesprekken soms nog ongerustheid.”
Tientje per maand
Volgens hem hebben ook de gestabiliseerde energieprijzen voor scepsis gezorgd. “Maar wat mensen lijken te vergeten is dat gas en elektriciteit nog steeds twee keer zo duur zijn als voor de energiecrisis. Gas ging van ongeveer 65 cent per kubieke meter naar 1,40 euro en elektriciteit ging van 22 cent naar minimaal 36 cent per kWh. Terwijl zonne-energie, na het terugverdienen van je investering, gratis is.” Wel is het zo dat energiebedrijven een extra heffing invoeren voor zonnepanelenbezitters. “Maar het gaat om ongeveer een tientje per maand. Door verbeterde techniek zijn zonnepanelen efficiënter geworden, de aanschafkosten zijn door massalere productie omlaaggegaan en wanneer ze vlot en deskundig gelegd worden dan is mijn berekening dat de gemiddelde terugverdientijd door de extra maandelijkse bijdrage nu van 2,5 jaar naar 3,2 jaar is gegaan. We moeten niet vergeten dat de terugverdientijd vijf jaar geleden negen jaar was en dat vond men toen al een goede investering. Drie jaar is nog steeds heel kort.”
De salderingsregel blijft en wordt voorlopig niet afgeschaft
Netcongestie
En ander argument dat hij soms hoort is de netcongestie. “Sommigen denken dat inverters massaal uitvallen door de netcongestie, maar dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld bij mensen met veel panelen die ver van een trafohuisje wonen.” Zonnepaneelgebruikers die hier bang voor zijn, zouden volgens hem een batterij kunnen overwegen waarmee energie tijdelijk thuis wordt opgeslagen. Van Veen, die binnenkort ook start met de verkoop van airco’s en warmtepompen, is van mening dat zonnepanelen nog steeds een solide investering zijn. “Je kunt je geld op de bank zetten of risico’s nemen met crypto’s, maar de zon blijft altijd schijnen. Hoe je het ook wendt of keert, de investering was nog nooit zo goed als nu.”