Veel valt of staat met een goede voorbereiding, ook als je gaat reizen. Niet alleen voorkom je zo mogelijk nare verrassingen, ook heb je met een beetje voorwerk alvast de vakantievibe te pakken.
Geschreven door Marjolein Straatman
1. Oriëntatie verblijf
Waarschijnlijk weet je inmiddels waar een goede reis voor jou aan voldoet, of dat nu een citytrip is, een vakantie in de bergen of een verblijf op een bountystrand. Op internet kun je je natuurlijk goed oriënteren op al het moois wat een land of gebied te bieden heeft. Plaatselijke VVV’s en verkeersbureaus bieden vaak een schat aan informatie over de eigenschappen van het gebied waar je naartoe trekt. Het kan ook leuk zijn om online recensies en blogs te lezen van reizigers die je voor zijn gegaan.
2. Activiteiten vastleggen
Je laten verrassen door wat je vakantiebestemming te bieden heeft, is een optie. Wil je liever een beetje weten wat je te wachten staat (ook goed voor de voorpret thuis!), dan kun je mogelijke activiteiten vaak online al opzoeken. Ben je een echte early bird, dan kun je checken of je je voor sommige excursies al kunt opgeven. Reis je binnen je vakantie ook nog naar een andere bestemming? Overweeg de optie om de binnenlandse reis via vliegtuig, boot of bus vooraf te boeken.
3. Reisdocumenten
Uiteraard heb je voor je reis een geldig reisdocument in je bezit. Er zijn landen waarvoor een Nederlandse identiteitskaart voldoende is, maar soms is een paspoort noodzakelijk. Realiseer je ook dat het soms niet volstaat als je paspoort nog een paar maanden geldig is; in sommige landen geldt namelijk de verplichting dat het paspoort nog minstens zes maanden geldig is. Check dit dus ruim op tijd zodat je –indien nodig- maatregelen kunt nemen.
4. Reizigersgezondheidadvies
Ziek worden tijdens je vakantie of een ziekte mee naar huis nemen; je moet er niet aan denken. Een daarin gespecialiseerd centrum kan helpen en je van een gezondheidsadvies voor reizigers voorzien. Denk aan vaccinaties tegen ziekten die in het land van jouw reisbestemming voorkomen en aan middelen en maatregelen tegen muggen en malaria.
5. Valuta
Het kan handig zijn, mocht je in jouw vakantieland niet met euro’s kunnen betalen, om voor vertrek alvast wat vreemde valuta in huis te halen. Zo hoef je bij aankomst niet meteen op zoek naar pinautomaat of bank. Wissel je ter plekke, check dan altijd of de koers gunstig is. Tip: overweeg het meenemen van een creditcard als je er nog geen hebt. Niet alleen is die handig als je pinpas je in de steek laat, ook kan er om gevraagd worden bij het huren van bijvoorbeeld een scooter of bootje.
6. Bagage
Dat je in het vliegtuig maar beperkt vloeistoffen mag meenemen, klinkt je vast niet onbekend in de oren. Maar hoe zit het nu ook alweer precies met die regels? Vloeistoffen zijn wel toegestaan in handbagage, maar het mag hier slechts gaan om hoeveelheden tot 100 milliliter per item. Opgeteld mogen de vloeistoffen maximaal één liter tellen en alle artikelen moeten bovendien zijn verpakt in een transparant, plastic zakje. Voor een complete lijst en de precieze regels check je de site van de luchthaven.
7. Accessoires
Waarschijnlijk ben je van plan om je vakantie vast te leggen met film en foto en deel je de topmomenten op social media. Geen denken aan dat devices en toebehoren ontbreken dus. Maak vooraf een checklist zodat je artikelen zoals opladers, selfiestick en wellicht een powerbank niet kunt vergeten. Weet ook dat in sommige landen een universele reisstekker van pas kan komen; soms is er sprake van andere stopcontacten en kun je met de stekker toch elektriciteit gebruiken.