Uit onderzoek blijkt dat de meeste goede voornemens op 12 januari al stranden. Hoe vind je de wilskracht en het doorzettingsvermogen om nieuwe gewoontes wél vol te houden? Met deze hands-on tips van oud-commando, spreker en inspirator Ray Klaassens zorg je ervoor dat je 2024 niet ingaat als Sjaak Afhaak, maar juist met persoonlijk leiderschap.
Hoe houd je goede voornemens vol?
Het begint bij de allerbelangrijkste vraag als je iets gaat doen wat moeilijk is: wáárom wil ik dit? Daarbij moet je jezelf afvragen dat als je het niet zou doen, wat er dan erger wordt. Als je daar goed over nadenkt, kom je uit op zaken als een ziektebeeld, sociale moeilijkheden, of zelfs een zaak van leven op dood. Dat zorgt voor urgentie. Als de urgentie groot genoeg is, zul je merken dat het de pijn waard is om door te zetten.
Kun je daar een concreet voorbeeld van geven?
Stel, je wil vijf kilo afvallen. Dat draait helemaal niet om een exact aantal kilo’s. Als je daar dieper over nadenkt, ligt er iets anders aan ten grondslag: een gezondheidsdoel. Het proces is dat je gezonder wordt: je bent meer gaan bewegen, anders gaan eten… Dat proces zou het doel moeten zijn. Dat je daardoor kilo’s afvalt, is daar een resultaat van.
Het proces zou het doel moeten zijn
Niemand heeft natuurlijk constant een ‘Ray Klaassens’ naast zich om zichzelf te laten motiveren. Hoe kun je discipline afdwingen bij jezelf?
Voor discipline is geen pilletje of zalfje – het is een verandering van je mindset. Dat vinden veel mensen moeilijk. Dus je moet ervoor zorgen dat die discipline voor jou gaat werken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je sociaal te organiseren: streef samen met iemand een doel na. Maak een appgroep aan om elkaar gezamenlijk te motiveren. Spreek je doelen uit. Schrijf je waarom-doel uit om het concreet te maken. Neem een abonnement op de sportschool – niet dat je 24/7 de sportschool in kan, want dan kun je ook veel afzeggen. Als er een groepsles of personal trainer op je wacht, dan werkt dat stimulerend. Dat zijn allemaal trucjes om te zorgen voor een stok achter de deur.
Hoe pas jij in het dagelijkse leven toe wat je hebt geleerd bij de Special Forces?
Beschouw een doel als een obstakel – iets wat weerstand en energie kost. Het gedrag wat nodig is om dat te overwinnen, beschrijf ik als persoonlijk leiderschap. Want je hebt altijd de keuze om iets niet te doen of juist wel te doen. Als je het wél doet, neem je de leiding over je eigen gedachten en zet je dat om in acties. Dat is persoonlijk leiderschap. Dat heb ik geleerd bij de commando’s. Als we iets niet deden, degradeerde de situatie waarin we zaten. Je moest in het hier en nu energie leveren om morgen een betere dag te hebben. Dat geldt ook voor goede voornemens.
Wat is verder belangrijk bij het inbouwen van nieuwe gewoontes?
Het heeft niks te maken met wat je bedenkt, maar wat je moet doen. Zodra je het niet doet, gaat het nooit lukken. Dan kun je honderd interviews zoals deze lezen, maar dan gaat het niet werken. Dat is de slogan die ik vaak gebruik: als je het niet doet dan wordt het niks.
Wat zijn jouw goede voornemens?
Balans. Dat is bij mij redelijk doorgeslagen in het professionele. Mijn streven is om dat meer in balans te brengen met mijn privéleven, vrije tijd en hobbies.