Skip to main content
Home » Slim Wonen » Afval scheiden 101
Afval scheiden

Afval scheiden 101

Metaal 

Metalen verpakkingen komen in verschillende vormen voor, zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes. Zelfs cupjes van waxinelichtjes en aluminiumfolie worden beschouwd als metalen verpakkingen. In de meeste steden en dorpen worden metalen verpakkingen samen met plastic en drinkpakken weggegooid. Er zijn echter ook gemeenten waar metalen verpakkingen bij het restafval worden gedeponeerd, waarna een fabriek het blik eruit haalt. Voor drankblikjes met statiegeld bestaat de mogelijkheid om ze apart in te leveren. 

Metalen verpakkingen zijn uitermate geschikt voor recycling, aangezien ze keer op keer kunnen worden hergebruikt. De verwerker begint het recyclingproces door etiketten, plastic en folies van het blik te verwijderen. Vervolgens wordt het blik geplet en samengesmolten met ander staal. Hierdoor ontstaan nieuwe producten, zoals frisdrankblikjes, fietsen en autovelgen. Zelfs blik dat bij het restafval terechtkomt en wordt verbrand, kan grotendeels gerecycled worden. Dit komt doordat metalen verpakkingen bestand zijn tegen de hitte van de verbrandingsoven en uit de as kunnen worden gehaald.  

GFT-afval 

Een aanzienlijk gedeelte van het afval dat we produceren bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Het omvat niet alleen restjes voedsel, maar ook koffiedik, appelschillen en verwelkte tulpen. Deze materialen horen allemaal thuis in de groene container. 

Speciale installaties voor compostering zetten ons groente-, fruit- en tuinafval om in compost en groen gas. De land- en tuinbouwsector maakt gebruik van deze compost als bodemverbeteraar, waardoor gewassen beter kunnen groeien. Daarnaast is het ook mogelijk om compost te gebruiken in je eigen tuin. Het geproduceerde gas kan gebruikt worden om woningen te verwarmen. 

Plastic  

Er zijn diverse plastic verpakkingen zoals yoghurtbekers, fruitbakjes en verpakkingen voor groente, brood en wc-papier. Veel gemeenten bieden aparte inzameling voor plastic verpakkingen, vaak samen met metalen verpakkingen en drinkpakken. Er zijn echter ook gemeenten waar plastic verpakkingen bij het restafval moeten worden weggegooid, waarna een fabriek de plastic verpakkingen scheidt. 

Het proces begint in een sorteringsfabriek, waar de plastic verpakkingen worden gescheiden in verschillende soorten plastic. Deze worden vervolgens versnipperd, gewassen en vermalen tot kleine korrels. Met behulp van deze korrels kunnen nieuwe plastic producten worden vervaardigd, zoals shampooflessen, broodtrommels en emmers. In gemeenten waar plastic verpakkingen bij het restafval worden weggegooid, wordt er een extra stap genomen. Een nascheidingsinstallatie haalt dan eerst de plastic verpakkingen uit het restafval. 

Grof tuinafval 

Ruwe tuinmaterialen, zoals boomstronken, vallen onder de noemer van grof tuinafval. Om van dit type tuinafval af te komen, kun je het naar de milieustraat brengen. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om een afspraak te maken voor het ophalen van grof tuinafval aan huis. Als het gaat om takken die nog wel met een snoeischaar geknipt kunnen worden, kunnen deze worden gedeponeerd in de groene container. 

Na het verkleinen en bewerken van grof tuinafval, kan het worden hergebruikt voor diverse doeleinden. Zo kan het dienen als bodembedekker, worden gebruikt om paden in tuinen, parken en wandelgebieden mee te bedekken, als strooisel, compost of zelfs als kattenbakkorrels. Het hout dat afkomstig is van groenafval kan ook worden verbrand als biomassa, om zo energie op te wekken. 

Restafval 

Materiaal dat niet gescheiden  wordt ingezameld, kan worden weggegooid bij het algemene afval (de niet-gescheiden container of vuilniszak). Voorbeelden hiervan zijn onder andere luiers, kattenbakvulling, koffiecapsules en gebroken wijnglazen. Deze items kunnen niet gerecycled worden en worden afgevoerd naar een afvalverwerkingsinstallatie. 

Het algemene afval wordt in de afvalverwerkingsinstallatie verbrand. Hierdoor wordt energie opgewekt die gebruikt kan worden voor het opwekken van elektriciteit of voor stadsverwarming. Soms wordt het algemene afval eerst gescheiden: materialen die gerecycled kunnen worden, zoals plastic, drankverpakkingen en metalen, worden eruit gehaald. Na verbranding kunnen bruikbare metalen ook nog uit de asresiduen worden gewonnen. Wat er daarna nog overblijft aan asresten wordt hergebruikt bij de aanleg van wegen. 

Vetrestanten 

Je kunt vet zoals frituurolie en (bak)olie inleveren bij diverse inzamelpunten, zoals milieustraten, supermarkten en sportclubs. Het is handig om het in een afsluitbare verpakking te doen, zoals een melkpak of een plastic fles met een schroefdop, om morsen te voorkomen. Als er geen inzamelpunt in de buurt is, kun je het bij het restafval deponeren. Restjes jus of gestold vet kunnen bij het groente-, fruit- en tuinafval worden gedaan, eventueel door ze op te deppen met keukenpapier of in te pakken in een krantenpagina. Het door de gootsteen of wc spoelen van vet kan leiden tot verstoppingen. Motorolie en smeervet moeten worden ingeleverd als klein chemisch afval. 

Degenen die verantwoordelijk zijn voor het inzamelen brengen het gebruikte vet naar verwerkingsbedrijven. Deze bedrijven scheiden de plastic verpakkingen waarin het vet zat en laten de inhoud bezinken, zodat de zuivere olie naar boven komt drijven. Het plastic wordt gerecycled samen met andere plastic verpakkingen. De olie wordt via een chemisch proces omgezet in biobrandstof, waarmee auto’s kunnen worden aangedreven. 

Elektronische toestellen 

Het is mogelijk om defecte elektronische apparaten (alle apparaten met een stekker of batterijen) kosteloos af te geven wanneer je een nieuw, vergelijkbaar apparaat aanschaft. Voor kleine elektrische apparaten bestaat de optie om ze te deponeren in speciale verzamelbakken die te vinden zijn bij verschillende bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten. Een andere mogelijkheid is om ze af te leveren bij een daarvoor bestemde milieustraat. 

De ingezamelde apparaten worden op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Hierbij worden de meeste materialen, zoals staal, aluminium, koper, kunststoffen, glas, hout en PUR-poeder, zorgvuldig gescheiden en gerecycled voor de productie van nieuwe goederen. 

Meer weten over afval scheiden?

Kijk op afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. 

Next article