Skip to main content
Home » Slim Wonen » Dynamische energiecontracten: de zon als geldbron
Sponsored

Geld verdienen aan de zon kan ook zonder zonnepanelen op het dak. Met dynamische energiecontracten houd je stroom- en gasprijzen in eigen hand. Het voordeel kan flink oplopen door de zon voor je te laten werken. Heerlijk uiteten of samen een weekendje weg, gesponsord door de zon. 

Met dynamische energiecontracten gaat de consument direct mee met de prijsvorming die op de energiemarkt plaatsvindt. Stroomprijzen variëren daarbij per uur; gasprijzen per dag. Met apps maken energieleveranciers dat een dag van tevoren inzichtelijk. Een vaatwasser, wasmachine of droger aanzetten als de stroomprijs die dag het laagst is, of op het juiste moment een elektrische auto opladen, kan voor veel voordeel zorgen. 

Een simpele rekensom leert dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis ongeveer 2.700 kWh gebruikt. Met dynamische energietarieven kan er makkelijk zo’n vijf tot tien cent per kWh bespaard worden tussen de duurste en goedkoopste uren – vaak kan dat zelfs oplopen tot twintig of zelfs vijftig cent per kWh. Dat kan dus op jaarbasis honderden euro’s opleveren. 

We hebben nu al meer negatieve prijsuren gehad dan vorig jaar – en de zomer is pas net begonnen!

In eigen hand 

“Het leuke daaraan is dat je zelf grip en sturing krijgt op kosten die je maakt voor energieverbruik”, zegt Bas Wijnen, directeur van duurzame-energieleverancier Vrijopnaam. “Enerzijds biedt het financieel voordeel en kun je goedkoper uitkomen dan tarieven van vaste of variabele energiecontracten. Daarnaast – ook niet onbelangrijk – draag je bij aan duurzaamheid door je stroomverbruik naar tijdstippen met 100% groene stroom aanbod te sturen.” Daar hangt echter één ‘maar’ aan vast: de gebruiker dient zelf actief bezig te zijn met het benutten van gunstige daluren. Wijnen: “Iedere dag ben je wel een paar minuten met de app bezig. Maar niet iedere dag is even spannend, natuurlijk. Je verdient dus aardig wat geld aan slechts een minuut of twee, drie per dag.”

Negatieve stroomprijzen 

Met een landelijk overschot aan duurzame stroom, kan dat zelfs leiden tot een negatieve stroomprijs. Dan levert een was draaien juist geld op. Volgens Weer Online was woensdag 19 april 2023 de eerste dag dit jaar met een negatieve stroomprijs – gedurende drie uur lang! Maar dat is zeker geen uitzondering, illustreert Wijnen: “Dit jaar blijkt echt een jaar van de doorbraak. Er zijn dit jaar al 125 uren met negatieve prijzen geweest; dat is opgeteld meer dan vijf dagen. Dat is een record. We hebben nu al meer negatieve prijsuren gehad dan vorig jaar – en de zomer is pas net begonnen!” 

Geen wonder dat je het aantal dynamische energiecontracten en aanbieders hiervan ziet groeien. “Voor ons is er geen belang om mensen naar een bepaald contract toe te sturen,” geeft Wijnen eerlijkheidshalve toe. “Vrijopnaam biedt alle contracttypen aan. We willen juist dat mensen weten wat ze kiezen.”

Bas Wijnen

Directeur Vrijopnaam

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.vrijopnaam.nl

Next article