Vijf jaar geleden overleed Esther aan de gevolgen van borstkanker. Zij had zoveel pijn dat ze smeekte om hulp. Haar man Michel Baas vecht voor meer aandacht voor pijnbestrijding.
Esther’s ziekteperiode
“Esther heeft een verschrikkelijke ziekteperiode gehad. Ze had zoveel pijn dat zij zich geen raad meer wist. Ik kon die pijn niet wegnemen en de dokters konden dat ook niet. Die waren te druk met het bestrijden van de kanker om aandacht te besteden aan de pijn.
Esther was heel bang voor pijn, dat gaf ze ook altijd aan. De arts zei ‘dat kunnen we tegenwoordig heel goed verhelpen’. Dat bleek echter dus niet zo te zijn. Ze heeft zoveel pijn gehad dat ze het soms letterlijk uitgilde en zichzelf in slaap huilde. Dat is mensonterend.”
Pijn bespreekbaar maken
“Wat Esther mee heeft moeten maken, mag niemand meer overkomen. Daarom ben ik, nu tijdelijk als ambassadeur, betrokken bij Stichting Pijn bij Kanker. Esther is namelijk lang niet de enige die zoveel pijn heeft en waarvoor zo weinig wordt of kan worden gedaan.
Een dokter moet alles uit de kast halen om de pijn te bestrijden
Michel
Wij hebben vorig jaar uitgebreid patiënten bevraagd en heel veel patiënten en hun naasten geven aan dat artsen vaak niet eens vragen naar pijn. Zelf willen of durven patiënten er niet altijd over te beginnen.
Ze willen zich niet aanstellen of denken dat de dokter het te druk heeft. Dat mag niet zo zijn. Het merendeel van de kankerpatiënten heeft pijn en 60% van hen heeft zelfs heel ernstige pijn. Die pijn móet behandeld worden.”
Laat het er niet bij zitten
“Als je dokter er niet uit eigen beweging naar vraagt, geef dan in een zo vroeg mogelijk stadium aan dat je pijn hebt en dat er iets aan moet gebeuren.
Lukt het je niet, vraag dan of je partner of een naaste het voor je doet. Een dokter moet alles uit de kast halen om de pijn te bestrijden. Er valt hierin nog een wereld te winnen.”
Stichting pijn bij kanker
Kijk voor meer informatie over pijn bij kanker op www.stichtingpijnbijkanker.nl